Република България

Министерство на финансите

Официална интернет страница

Календар

  • 2024
  • ОКТ
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в предаването „Политически НЕкоректно“ на БНР

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в предаването „Политически НЕкоректно“ на БНР
Снимка: Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в предаването „Политически НЕкоректно“ на БНР

19.03.2022 г.

 

Водещ: Първият гост в „Политически НЕкоректно” е г-н Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите. Добре дошли.

Асен Василев: Здравейте.

Водещ: Започваме, разбира се, с посещението на Лойд Остин в България. Гледахме всички пресконференцията, която дадоха българският премиер и американският министър на отбраната. Е това ли беше сега, г-н Василев? За тази рота „Страйкър” дойде цял министър на отбраната на САЩ?

Асен Василев: Доколкото разбирам – за ротата „Страйкър”. И другото, за което дойде, че в момента, както знаете, вървят учения и в България, и в Румъния, и по цялото протежение на НАТО в Източна Европа, така че да погледне и как вървят ученията. Това е моето разбиране за ситуацията.

Водещ: Тоест вие не знаете да има нещо различно извън това, което беше казано на пресконференцията.

Асен Василев: Не, няма.

Водещ: Защото това, което г-н Петков обича да нарича фалшиви новини, обаче аз ги чета тези фалшиви новини във „Файненшъл Таймс”, който преди няколко дни написа, че американският министър на отбраната Лойд Остин ще се опита да убеди Словакия и България да предоставят за отбраната на Украйна ракетни комплекси С-300. Освен това „Шпигел” също написа, че Министерството на отбраната на САЩ води разговори със Словакия и България за доставката на системи С-300 за Украйна.

Асен Василев: Те бяха написали и че Полша щяла да даде самолети на Украйна, а пък тя не даде.

Водещ: Тя искаше да ги дава на САЩ, пък после САЩ не ги пускаше.

Асен Василев: Накрая нищо не стана, да. Няма такива водени разговори. И аз, и вчера го заявих, че няма това как да стане без Министерството на финансите чисто формално да го види, тъй като това е техника, която е заведена и един пирон няма как да се отпише от държавните активи, без ние да дадем съгласие.

Водещ: Както каза и днес премиерът Кирил Петков, бидейки близо до конфликта, военна помощ от България в този момент няма да бъде възможна. И този тип помощ, естествено, трябва да мине със санкция на парламент. Но той каза „в този момент”. Ако в следващ момент нашите американски партньори поискат това от нас?

Асен Василев: Те могат да го искат колкото си искат, но това е решение на България –първо. И второ, ние сме в НАТО. Представете си, че има атака върху Полша и се активира Пета клауза на НАТО. Представете си го само за момент.

Водещ: Не бих искал да си го представям.

Асен Василев: Това е ужасно нещо, нали така? Тогава има де факто директен конфликт НАТО-Русия и ние сме автоматично във война. Тогава вече помощи се предоставят на всички съюзници, както и ние най-вероятно ще получим. Надявам се да не се стигне никога до този сценарий, защото това е един много лош сценарий за света, не само за Европа и не само за България. Аз много внимателно слушах коментарите, които направихте – как сме обявили война на Англия, на САЩ и т.н., 1941 г. Тогава не сме обявили война на Русия, ако си спомняте.

Водещ: Да. Ние продължаваме да имаме дипломатически отношения със Съветския съюз по време на цялата война.

Асен Василев: Точно, по време на цялата война. Но това, че не сме обявили война на Съветския съюз всъщност не спира влизането на руските войски. Мисля, че не 8 септември, без ние да сме обявявали война, без да сме активна страна в конфликта, без въобще да сме изпращали войски на източния фронт, Съветският съюз ни обявява война с едностранна декларация и влиза в България с 300-хилядна армия.

Водещ: Минавайки през Румъния преди това, след това България.

Асен Василев: Това, че ние не сме обявили война на Съветския съюз, по никакъв начин не е попречило те да ни обявят война. И тогава, разбира се, съюзът не е бил като НАТО, доста по-солиден с ясни правила и т.н. Малко в движение са се сглобявали тези съюзи.

Водещ: Световна война, да.

Асен Василев: Но това, което искам да кажа е, че всъщност историята ни показва, че ако някой агресор има намерение да направи нещо и ти му стоиш на пътя, той ще го направи, независимо ти как се държиш или не се държиш. Ако някой по-голям иска да мине през тебе, той ще мине. Това, което ние трябва да направи в тази ситуация, е да сме сигурни, че ние сме част от една голяма сграда, през която, колкото и да е голям, той не може да мине.

Водещ: Ние имаме ли основание да се съмняваме в това, че сме част от такава сграда?

Асен Василев: Ами нямаме. Това, че ние сме НАТО, това че ние сме ЕС, всъщност това е най-голямата сигурност, която съществува за България в момента.

Водещ: Добре, вие като министър в това правителство можете ли твърдо да кажете – каквото и да поискат нашите съюзници, свързани с предоставяне на оръжие, ние няма да се съгласим?

Асен Василев: Не сме съгласявали до момента, няма да се съгласим. Г-н Петков е казал – това трябва да мине през парламента. Така че ще стане пред очите на целия български народ, ако нещо такова...

Водещ: Значи има някаква вероятност да се съгласим.

Асен Василев: Каква е вероятността да се съгласим?

Водещ: Щом като казвате в парламента...

Асен Василев: Вие мислите, че ГЕРБ ще гласуват с нас ли?

Водещ: Те са толкова твърдо евроатлантически настроени, как няма да се съгласят.

Асен Василев: Мисля, че след събитията в петък малко ще е трудно да намерим взаимодействие по която и да е тема. Но това е един друг въпрос, така да се каже. Но това, което е много важно да се каже, че всъщност българският интерес е изключително ясен. И той е тази война да спре максимално бързо. Това е нашият интерес. И тя да не се разширява, да не става, не дай си боже, конфликт НАТО-Русия, защото това автоматично нас ни вкарва във война. Въобще тук не говоря за икономическите щети, които целият регион понася по най-разнообразни начини. И това беше ясно заявено също – тази война трябва да спре. Но за да спре тази война, няма как да кажем – Украйна остава половин държава, няма как да кажем – ами то окей, някой голям си има сфера на влияние и това си е негово право. Няма как една държава, независимо колко е голяма, да поставя условия на друга държава, тя каква политика да води. Представете си, че някой на нас тръгне да ни поставя такива условия.

Водещ: Добре, а България какво може да направи в тази ситуация? Тоест какво в България зависи в тази война?

Асен Василев: България в момента прави няколко неща. Самият факт, че ние организирахме доста бързо, мисля, че сме вторите в Европа, които успяха да локализират и да направят тази директива, новата за временното убежище, вече хората могат да получават документи и т.н. Това вече е доста голяма помощ. Че украинските бежанци идват тук при нас и можем да им помогнем. Има доста хуманитарна помощ, която върви към Украйна, и тя въобще не е малко. Има изключително голяма подкрепа, която ние оказахме за санкциите, която също не е малка. Защото тези санкции, това е част от цената, която всички и в НАТО, и в ЕС плащаме, за да отслабим врага, който е срещу Украйна. И не на последно място, това, което България може да прави и трябва да прави, е да заяви много ясно, че в тази братоубийствена война между два славянски народа има един народ, който е бил нападнат, и един народ, който го е нападнал.

Водещ: И има преди това едни хора, които подкокоросваха единия народ да се държи по определен начин, с обещание за помощ.

Асен Василев: Кой какво е говорил, кой какво е подкокоросвал, кой какво е правил – думите не са куршуми.

Водещ: Да гледаме към България. Имам предвид и това, че като че ли коалицията не е единна специално по въпросите за предоставянето на оръжия. Ето, Корнелия Нинова, вашата колежка вицепремиер, непрекъснато казва: „Не, ние оръжия няма да пращаме”. Обаче другият ви коалиционен партньор – „Демократична България”, един от неговите лидери Христо Иванов казва: „Не, не, трябва да пращаме”. Той много иска да пращаме оръжия. Как тези противоречия си съжителстват в кабинета?

Асен Василев: Аз бих казал, че това е нормално. Защото тези противоречия не са само политически в коалицията, те са в българското общество. Ако отидем и попитаме – излизаме и питаме 100 човека на площада, част ще кажат така, част ще кажат така. И всъщност отражението на едно управление, когато то е добро, то е отражение на българското общество. И точно както в обществото, тези проблеми трябва да се решат с разговори и да се стигне до общо решение – това е нашият интерес, така и в коалицията тези проблеми се решават с разговори и стигат до общо решение – това е нашият интерес. Всеки може да си има неговото мнение, но има правила за общо действие, които се спазват, и има общо формулиране каква трябва да е политиката и какъв е общият интерес. И вие чухте, изразен от премиера на брифинга.

Водещ: Понеже много се говореше за това съвпадение между арестите на ключови фигури от ГЕРБ и посещението на Лойд Остин, обаче имаше още едно съвпадение, пак свързано с посещението на Лойд Остин – 10 руски дипломати изгонихте точно по време на посещението на Лойд Остин. Защо точно сега?

Асен Василев: Това не е българска инициатива, това е цяла Европа. Така че това няма нищо общо, едното с другото. Цяла Европа – Литва, Латвия, Естония, Чехия, България, Полша, мисля, че и Германия и Франция... ще ви излъжа. Но цяла Европа има...

Водещ: Тоест имаше указание такова – гоните руски дипломати.

Асен Василев: Има общоевропейска мярка, която е, ако има хора, които извършват дейности, несъвместими с дипломатическия статут, които са се активирали особено сега покрай военните действия. Както знаете, Русия обяви страните от Европа за вражески държави, ние сме в този списък и те са активирали определени хора да се държат по начин, който не е окей от дипломатическа гледна точка. Това е забелязано от европейските служби, както и от нашите, и е взето общоевропейско решение, че това няма как да остане на територията на Европа.

Водещ: Казвате, че няма връзка с височайшото посещение.

Асен Василев: Не, няма никаква връзка с нищо.

Водещ: Случайно се е получило. Добре, хайде сега по другата тема, основната вътрешнополитическа тема. Голям провал, г-н Василев, с тези арести. Голям провал за правителството. Защото да арестуваш лидера на опозицията и бившият финансов министър и бившия премиер, а те да бъдат пуснати без обвинение след 24 часа, това как бихме го характеризирали, освен като провал?

Асен Василев: На прокуратурата, бих казал, а не на правителството. Има събрани доказателства...

Водещ: Ама не прокуратурата е повдигнала обвинения, а МВР ги хваща.

Асен Василев: МВР казва – има достатъчно доказателства за нанесена щета на бюджета, от порядъка на 550 млн., изнудване и всякакви такива неща. Това, между другото, е подкрепено и с доклад на Държавната финансова инспекция, както самата прокуратура каза, само че тя е получила, прокуратурата, доклада миналото лято и тръгнала да събира парите, а не тръгнала да гони престъпниците, които са позволили да се случи кражбата. Това е дребната разлика. И видяхме, че сега, когато МВР отиде с писмени, собственоръчно подписани показания от Божков, вътре в папката, те казват – няма нищо от Божков. Поне това, което министър Рашков каза. Прокуратурата казва – ама то нямало искане за повдигане на обвинение. МВР показаха исканията за повдигане на обвинение. Нямало право МВР да разследва. А преди две седмици в комисията в парламента г-н Гешев каза, че тя и прокуратурата нямала право да разследва. Тогава кой има право да разследва в тази държава? Тоест ние тук виждаме един отказ на прокуратурата да образува досъдебно производство и да започне събирането на доказателства, както е по НПК.

Водещ: Точно това е въпросът – защо арестуваха тези хора, без да има доказателства? Г-н Рашков каза, че не са намерени доказателства за изнудване, с които да бъде подведен под наказателна отговорност Бойко Борисов. И той каза: „Как да имаме доказателства, като това е началото на процеса?” А не трябва ли първо да събереш доказателствата в началото и чак накрая да извършиш арестите?

Асен Василев: Това, което г-н Рашков – защото аз го питах същия въпрос, между другото, той е логичен – това, което той каза, е как работи цялото нещо. МВР образуват преписка. В тази преписка те събират сведения, които от гледна точна на НПК не се считат за доказателства. След това отиват със сведенията при прокуратурата, тя образува досъдебно производство и тогава те отиват и наново разпитват същите свидетели, които си препотвърждават нещата, дали като сведения. И това вече са годни доказателства. Тоест те са отишли с една папка, на която е пишело „Сведения”. За да стане доказателство, прокуратурата е трябвало да каже – хайде сега досъдебно производство, и тези сведения стават доказателства. Тя като не е казала досъдебно производство, какво се случва? Сведенията няма как да станат доказателства. Тук според мен има нещо, което трябва да е ясно – ние сме в ситуация, в която Италия е била, примерно 70-те – 80-те години, Венецуела, по време на... Това ще е един дълъг процес на изчистване на страната.

Водещ: А защо започва толкова нескопосано този процес, г-н Василев?

Асен Василев: Аз мисля, че почва съвсем нормално.

Водещ: Не е нормално да арестуваш едни хора и да нямаш достатъчно доказателства, за да можеш да ги задържиш поне за 72 часа. Между другото, да ви питам за това, наистина е много интересно. Имало ли е такава среща между Кирил Петков, Бойко Рашков, включително и вас, сте стояли и сте казвали на хората, които разследват от МВР, да отидат и да задържат Борисов и останалите?

Асен Василев: В четвъртък в кабинета на г-н Петков имаше среща, разбира се.

Водещ: И какво си казахте на тази среща?

Асен Василев: Аз занесох доклада, който е от Агенцияза да държавна финансова инспекция – това, което касае Министерството на финансите. Но да се върна на вашия въпрос, защото казвате нескопосано. Ако не се казваше Бойко Борисов човекът, това се случва всеки ден – МВР влизат, събират, дават на прокуратурата и тя решава да повдигне или да не повдигне...

Водещ: Не може да не сте си давали сметка за ефекта, г-н Василев.

Асен Василев: Точно това е най-важното. От тук нататък няма значение дали се казваш Бойко Борисов, Петър Петров, Иван Иванов – към всички трябва да има еднакъв аршин. Ако аршинът не е еднакъв към всички, това означава, че има политическа намеса. Ако аршинът е еднакъв към всички, няма политическа намеса. И това, което ние виждаме – вие си спомняте, и това, между другото, беше направено изключително коректно, без показност, без нищо. Спомняте си какво се случи с кметицата на „Младост”, която държаха 10 часа окована. Спомняте си какво се случи с арестите на бившия военен министър, дето го проскаха, пък му слагаха... Това е показност и политика. Това, което в момента МВР извърши, си е най-нормално следствено действие.

Водещ: Така е, обаче вие сте политик. И вашата политическа сила...

Асен Василев: Вече, за съжаление – да.

Водещ: За съжаление, несъжаление, така е. Така че вие трябва да си давате сметка какъв е ефектът в обществото от това, което правите. Сигурно сте гледали във Фейсбук. Четвъртък вечерта, когато станаха тези арести, голяма част от хората казваха – браво, най-после, никой не е над закона, никой не е недосегаем. Вчера вечерта същите тези хора, които 24 часа по-рано се радваха, казваха – е как е възможно, защо го направиха така, ние искахме справедливост, а сега всичко се срути. И от тук нататък се оказа, че пак никой не може да бъде по някакъв начин обвинен, защото не са събрани достатъчно доказателства, защото не са си свършили работата. Тоест тази еуфория, която се появи, 24 часа по-късно изчезна. И нали разбирате, че това се пише на ваш гръб, на тези, които сега управлявате?

Асен Василев: Да. Само че нещо много важно трябва да се каже. Нито еуфорията е здравословна – няма как да осъдиш човек, просто, защото той е задържан – нито разочарованието е здравословно. Това е процес, който е започнат. Този процес ще продължи.

Водещ: Как ще продължи? Следващите стъпки на МВР какви ще бъдат?

Асен Василев: Прокуратурата даже каза – при наличие на допълнителна информация... Тя не е отказала да образува досъдебно производство. Тя каза – ние чакаме още.

Водещ: Тоест тепърва МВР ще предоставя информация на прокуратурата.

Асен Василев: Тепърва МВР ще си работи, тепърва ще се случват нещата, тепърва имаме, както знаете, и Европейска прокуратура, която е алтернативен вариант за това нещо.

Водещ: А, чакайте сега – за тази европейска прокуратура – защо беше намесено името на Лаура Кьовеши, като става дума, нали сигналът на Васил Божков, той няма нищо общо с Европейската прокуратура, защото там не става дума за европейски средства, там става дума, в неговия сигнал, за изнудване. Какво общо има Лаура Кьовеши?

Асен Василев: Европейската прокуратура не се занимава само с еврофондове. Тя се занимава с митнически измами, където е ощетен бюджетът на ЕК, с ДДС, с деяния, които пасивно или активно, под някаква форма ощетяват бюджета на ЕС. Така че не е задължително да има европомощи, за да може европейската прокуратура да се намеси.

Водещ: Смятате, че тя би могла да се намеси в този случай, със сигнала...

Асен Василев: Ако това, което г-н Божков казва, е вярно, че той е дал показания пред Европейската прокуратура, тя значи вече е намесена.

Водещ: Има ли вероятност за някакви промени в кабинета, примерно г-н Рашков да си подаде оставката заради това, което стана?

Асен Василев: Не. Аз мисля, че г-н Рашков действа по устав.

Водещ: Тоест няма за какво да бъде хванат и по някакъв начин да търпи критики.

Асен Василев: Не. Аз мисля, че това, което се случва... И някак си разбирам политическата истерия – както казахте съм политика, макар и от малко – но ако това нещо беше станало с Петър Петров в Габрово, щеше ли да има...

Водещ: Ама не...

Асен Василев: Точно това е в основата да имаме нормална държава. Това нещо стана със Саркози във Франция - хванаха го, пуснаха го, хванаха го, три години го съдиха и накрая го осъдиха. Видяхте какво стана със Себастиян Курц в Австрия. Това е най-нормално следствено действие. Да, по новините е, защото този човек е известен, бил е политик и т.н., но никой не казва – сега защо го пуснахте, пък после какво стана, пък как така. има си процес, този процес ще си мине, накрая ще стигне до съд, съдът ще се произнесе, ще каже дали е виновен или невинен. Проблемът, който аз виждам в цялото това нещо е, че ние в момента – това, което видяхме снощи в прокуратурата е, че тя излъга три пъти.

Водещ: Добре, но това с прокуратурата не е ли много, г-н Василев, всяко едно нещо, всеки един недостатъчно добър ход на изпълнителната власт да бъде оправдаван с лошата прокуратура. Малко за космоса и ракетата почват да приличат тези неща.

Асен Василев: Ако погледнете НПК, кой има право да повдига обвинения в България?

Водещ: Аз разсъждавам от гледна точка на средностатистическия човек, който не чете НПК, който не знае какво се случва в тези документи.

Асен Василев: На вас ви открадват колата. Вие имате видеозапис и на видеозаписа се вижда крадецът. МВР този видеозапис го снемат, откриват крадеца, казват на прокуратурата – ето това е човекът, той е откраднал колата. И прокурорът казва – ами аз смятам, че няма достатъчно данни за престъпление, защото такова ми е вътрешното убеждение.

Водещ: Ако действително се вижда на този видеозапис човек?

Асен Василев: Вие знаете ли, че даже има толкова случаи – ето, питайте част от вашите слушатели, гражданите, колко пъти те са отишли, МВР са придвижили нещата, а прокурорът е казал – няма достатъчно доказателства, аз имам вътрешно убеждение, че това не работи. И в този момент така са направени правилата в България, че никой не може това да го отмени и да каже на прокурора – повдигни обвинение, пък съдът да прецени. И затова си спомняте, че имахме един главен прокурор, който казваше – над мен е само Господ. Това трябва да се промени.

Водещ: Хубаво споменахте г-н Татарчев. Спомням си също за една пуническа война, която преди много години се водеше, между г-н Татарчев и тогавашния вътрешен министър Богомил Бонев. Те непрекъснато се караха, непрекъснато се обвиняваха и в крайна сметка до нищо добро не се стигна. Струва ми се, че и сега така ще стане, ако продължи тази война между МВР и прокуратурата.

Асен Василев: Аз смятам, че г-н Гешев трябва да си подаде оставката. Смятам, че ВСС, което вече е сезирано от правосъдния министър и още седи и си определя правилата, по които да разгледа какво да направи, трябва да вземе решение и  да отстрани г-н Гешев. Защото това, което ние видяхме вчера, е причината за ситуацията, в която ние живеем.

Водещ: Съмнявам се, че точно този състав на ВСС ще го направи. Но понеже имаме още много малко време, един също много важен въпрос.

Асен Василев: Момент. Защо се съмнявате?

Водещ: Така си мисля, имам такова вътрешно усещане.

Асен Василев: Ако тези хора наистина работеха по собствена съвест и убеждение, а не бяха зависими от външни сили, щяхте ли да се съмнявате?

Водещ: Не знам. Ако по друг начин бяха нещата, може би щях да имам вътрешно усещане...

Асен Василев: Нали. Ето за това говорим. Това е в корена на всичко грешно в момента в конструкцията на правосъдната система.

Водещ: Кажете, моля ви, за „Газпром”, защото ни изтича договорът с „Газпром” в края на тази година. Ще има ли преговори за нов договор с „Газпром” в тази ситуация?

Асен Василев: В тази ситуация няма как да има преговори с „Газпром”. Както сме казвали нееднократно, ние очаквахме, потенциално бяхме подготвени за потенциално спиране на газовите доставки – дали заради санкции, дали едностранно от страна на Русия. Има алтернативи...

Водещ: Какви?

Асен Василев: Знаете старите тръби на Трансбалканския поток, по които още от 70-те – 80-те години и Гърция, и Турция получаваха газ само през нас. Тоест те са достатъчни да захранват цяла Гърция и цяла Турция към този момент. Там имаме капацитет общо около 20 млрд. куб. м., който може да се ползва и в двете посоки. И на нас ни трябват 3 – тоест много малка част от този капацитет. Говорили сме и с Гърция, и с Турция през терминалите за втечнен газ, както и да допълним азерския газ, който получаваме, това нещо да тръгне към България.

Водещ: Цената обаче ще бъде по-скъпа, нали, отколкото руския газ?

Асен Василев: Ще бъде малко по-скъпо, тъй като и руският газ в момента е спрямо европейските котировки на европейската борса, мисля, че 80% от цената се формира така, 20% - по друга част от индекса. Тук най-вероятно ще формираме реално на тези котировки. Има доставки от Катар, има доставки то Алжир, има доставки от близки държави, сравнително в региона, така че няма някакви далечни доставки, които да трябва да се ползват. И това не е само българска, това е общоевропейска стратегия. Както знаете, и ние повдигнахме въпроса, и Холандия, и още няколко държави, следващата седмица - две ще се обсъди на европейско ниво, да се направи общ газов договор за целия ЕС, така че едната държава да не се конкурира с другата – първо. И второ – когато има по-големи обеми, разбира се, могат да се постигнат доста по-добри цени.

Водещ: Кога може това да се случи?

Асен Василев: За нас е важно това да стане активно преди 1 януари догодина. Примерно, за една държава като Гърция, на която 40% от електроенергията е на база газ, това е доста по-важно. Така че очакваме лятото по някое време този механизъм да заработи.

Водещ: Благодаря ви за този разговор. Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация