Република България

Министерство на финансите

Официална интернет страница

Календар

  • 2024
  • ОКТ
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31

Интервю на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев за предаването "120 минути" на БТВ

Интервю на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев за предаването "120 минути" на БТВ
Снимка: Интервю на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев за предаването "120 минути" на БТВ

21.03.2022 г.

Водещ: Дами и господа, време е за отговори с вицепремиера и министър на финансите Асен Василев. Здравейте.

Асен Василев: Здравейте.

Водещ: Според кой е рефренът, който остава след развръзката на това, което се случи в четвъртък вечерта и 24 часа по-късно, в петък вечерта - „никой не е над закона”, или до болка познатия рефрен „ние ги хващаме, те ги пускат”.

Асен Василев: Аз мисля, че първото. И развръзка още няма. Виждаме, че прокуратурата продължава да се обяснява и продължава да подава грешна информация. Последната между другото ме изуми, днес като казаха, че не можели по видеоконферентна връзка да разпитат Божков примерно или свидетели в чужбина. Явно не си познават НПК.

Водещ: Как си обяснявате това нещо?

Асен Василев: Ами, не мога да ви кажа. Тук аз също не съм специалист, но помолих приятели, чл. 139, който е влязъл в сила от 2010 г. казва – разпит на свидетели извън страната може да се извърши и чрез видеоконференция или телефонна конференция в съответствие с разпоредбите на този кодекс.

Водещ: Същото важи и за Цветан Василев.

Асен Василев: Да. Сега вие ми обяснете как прокуратурата години наред ни обяснява, а днес официално излязоха Специализираната прокуратура да кажат – ама те са извън страната, ние не може да ги разпитаме.

Водещ: Ама чакайте, това ли беше целта ви – да ги провокирате, знаейки, че те няма да поискат задържане, че няма да поискат удължаване на мярката? Това ли беше вашата цел?

Асен Василев: Целта на всяко едно разследване е да хване престъпниците, да установи вината и да ги вкара в затвора. Първата крачка е да се съберат сведения за престъпления. С тези сведения се отива в прокуратурата, оттам-нататък тя трябва да направи преценка тези сведения са достатъчни или недостатъчни да започне разследване, досъдебно производство.

Водещ: Тя каза, че не са достатъчни?

Асен Василев: Тя каза, че не са достатъчни за обвинение. Не е казала дали са достатъчни за …, доколкото аз чух, може би нещо друго са казали в последните минути. Но доколкото чух, те казаха – ами, ние ще продължим да чакаме още сведения и ще преценим за досъдебното производство.

Водещ: А вие абсолютно сигурен ли сте, че не избързахте? Има ли достатъчно сведения, достатъчно доказателства? Защото все пак тези твърдения не са нови. Има ли нов момент, който може да послужи като неоспоримо доказателство?

Асен Василев: Ами, неоспоримо доказателство в крайна сметка трябва да събере прокуратурата, след като започне разследване. Тук въпросът има ли достатъчно данни за извършено престъпление, за да започне разследване. И това, което прокуратурата ни казва, че при доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция за нанесени 556 млн. щети на бюджета, които са нанесени, според свидетелски показания, защото някой е плащал подкуп в продължение на 5 г. на обща стойност около 60 млн. Това, което ние чуваме – няма достатъчно сведения за започване на разследване.

Водещ: Аз обаче имам един такъв въпрос, свързан с г-н Васил Божков, който заяви сам, че е дал показания пред Европейската прокуратура, нещо, което Европейската прокуратура не потвърждава и не отрича, просто все още не са казали нищо официално. Но като бизнесмен, осигуряващ си данъчни облекчения срещу подкупи, както казва той, тези две твърдения до какво биха довели, това твърдение до какво би довело срещу роля на бившия премиер Борисов и отделна роля на финансовия министър Горанов или съвкупност и обща отговорност?

Асен Василев: Питате ме мен, аз съм финансов министър, не съм прокурор, не съм специалист по наказателно право. Не мога да ви кажа дали това се води престъпна група или всеки индивидуално си е действал. Според г-н Божков е било координирано. Но така или иначе това са медийни публикации. Доколкото знам, има дадени сведения към МВР, които са предоставени на прокуратурата. Също така, доколкото самият г-н Божков твърди, той е дал сведения на Европейската прокуратура. Както чухте г-жа Кьовеши преди малко, Европейската прокуратура има сериозен проблем, тъй като и деловодството, и сградата, и абсолютно всичко е свързано с нашата прокуратура. А там особено доверие няма между двете прокуратури. Така че аз съм сигурен, че ще има продължение цялото това нещо.

Водещ: В какъв времеви диапазон очаквате да се случи това продължение?

Асен Василев: О, не знам. Това зависи от двете прокуратури.

Водещ: А г-н Божков, тъй като е посочен като аргументите за включването му в глобалния акт „Магнитски“ и са свързани с това, че той е корумпирал длъжностни лица и политици, което е двустранен процес, нали, на даване и вземане на подкуп. Изнудването е по-скоро принуда, за да се запази бизнеса. Докато корумпирането е облага за бизнеса, за да може той да печели и още, и още по своя воля. Къде е разграничението тук?

Асен Василев: Пак ме питате въпроси, които трябва един компетентен прокурор да отговори или съответно един компетентен съдия.

Водещ: Божков ли е единственият свидетел до този момент?

Асен Василев: По думите на прокуратурата, която изчете в нощта на освобождаването, те казаха, че по нея има поне още няколко, три, четири, пет свидетеля, казаха някой гледал как влиза в офиса на някой, свидетелствал как стига до там, някой свидетелствал как теглил пари преди да ходи в офиса на г-н Горанов. Така че, явно не е единственият свидетел, поне по думите на прокуратурата.

Водещ: Потвърждавате или отричате информацията на 24 часа, че има видеозапис как Васил Божков предава хартиен плик на Бойко Борисов?

Асен Василев: Няма как да знам.

Водещ: Виждали ли сте подобно доказателство?

Асен Василев: Аз лично не съм.

Водещ: Вие лично не сте. А министър-председателят свидетел ли е, давал и е показания и за какво е давал показания? Защото пък той не е бил свидетел на тези случки.

Асен Василев: Г-н Петков сам каза, че е бил свидетел и е дал показания. Какво точно, трябва да питате него.

Водещ: Добре. Последно, по ваша информация води ли се паралелно разследване от Европейската прокуратура и в каква посока?

Асен Василев: Това е въпрос, който трябва да зададете на Европейската прокуратура.

Водещ: Зададохме го. Аз казах и на нашите зрители, нямаме отговор. Отговорът е, повтарям, че ако имат нещо да ни кажат, ще го кажат по официалния ред.

Асен Василев: Което само по себе си е отговор.

Водещ: Ако тази акция обаче не намери своето продължение, защото е очевидно войната с прокуратурата, какво ще се случи, какво очаквате да се случи?

Асен Василев: Ами, аз силно се надявам да има продължение тази акция. По простата причина, че да заявиш, че няма данни за извършено престъпление при тези факти, за мен е ниво на, няма как да кажа добросъвестно и нормално, нормална интерпретация на отказа да видиш, че има извършено престъпление.

Водещ: Добре, и все пак, ако няма последващи действия на прокуратурата, какъв ще е вашият следващ ход?

Асен Василев: Аз вече го направих – поисках оставката на г-н Гешев заради това, че прокуратурата излъга три пъти в първата нощ, когато се появиха и след това излъгаха още веднъж вчера, като казаха, че МВР не е поискало да се повдигнат обвинения. МВР публикуваха писмото, с което са поискали да се повдигнат обвинения. И днес излъгаха за пети път, като казаха, че те не можели да разпитват свидетели дистанционно, а в НПК пише директно, в прав текст това по какъв ред може да стане.

Водещ: Това важи и за г-н Цветан Василев, който многократно е изразявал в последните години готовност да бъде включен по видеовръзка. Къде се намираше, в Белград?

Асен Василев: Нямам представа.

Водещ: Биха ли се поинтересували органите и от това какво се случва с КТБ? Бихте ли се върнали толкова назад?

Асен Василев: Това не е назад. Това са откраднати 4 млрд. на българския народ.

Водещ: Това нещо, беляза цялото десетилетие, то разклати политическия и финансовия пейзаж в България.

Асен Василев: Абсолютно. И там, според мен, има много неща, които са се случили и това не е малка сума, която можем с лека ръка да отпишем.

Водещ: И тук преминаваме към другата важна за всички ни тема в момента – България и войната в Украйна. Единодушно ли е правителството, че ще приемем рота „Страйкър“ на българска територия?

Асен Василев: Мисля, че да. Не съм чул от никой от колегите възражения.

Водещ: Г-жа Нинова, как реагира на тази информация? Защото в последните седмици тя е сред първите, които заемат позиции, които пък не са в синхрон с думите на премиера.

Асен Василев: Досега г-жа Нинова винаги е изразявала силна подкрепа за това България да се защити. И това мисля, че никой българин няма нещо против страната да е по-добре защитена в период на такава несигурност и на война, която се води буквално на нашата граница. Другата теза, която г-жа Нинова е защитавала е, че изпращането на оръжия в Украйна не трябва да се прави. Но това е различно от това страната да се защитава с всички възможни средства.

Водещ: А какво беше вашето мнение по темата евентуално изпращане на боеприпаси към Украйна?

Асен Василев: Според мен, България би следвало да изпрати боеприпаси, това е моето лично мнение. Но мнението на правителството като цяло е, че не трябва да се изпращат такива.

Водещ: „Форсмажора“ – темата за правото на бизнеса да може да се позовава на форсмажор при вече сключени договори в съответните сфери. Това е идея, която чухме публично да бъде лансирана отново от социалистическата партия. Вашето мнение какво е?

Асен Василев: Мисля, че няма обстоятелства за налагане на форсмажор. Има търговска нетърпимост като понятие, която може да бъде използвана, ако наистина има засегнати компании толкова тежко, примерно превозвачи, които трябва да минават през Украйна и Русия. Така че няма нужда да хвърляме цялата икономика в някакво състояние на „форсмажор“, тъй като това ще създаде много повече несигурност, особено правна несигурност и бизнес несигурност, отколкото би помогнало.

Водещ: Може ли да обясните с прости думи какво се визира тук под „форсажор“? Защото това засяга от хората, които си купуват апартаменти на зелено през хората, през фирмите, които купуват различни суровини за своето производство.

Асен Василев: Аз пак казах, „форсмажор“ няма да се случи в България, защото това е прекалено широка мярка, която би засегнала прекалено много бизнеси. Има възможност да се каже, че при много тежка промяна на ситуацията, има си начини всяка фирма поотделно да си каже нейните договори, че има променени обстоятелства, които водят до търговска нетърпимост и съответно на база на това да се предприемат корекции в договорите фирма по фирма, а не за всички договори в цялата страна.

Водещ: Ето, строителите казват например – сключили сме сделки на зелено, сега желязото се вдига, другите ни материали се вдигат, не може на тази цена, трябва да я променим.

Асен Василев: Така. И доколкото знам, МРРБ, заедно с част от нашите колеги от МФ работят по формула за индексация, която да е специфична за типа строителство, за материалите, които се влагат като процент от това строителство, която в момента се консултира с Камарата на строителите и живот и здраве може да бъде приложена. Другото, по което работим е в договорите занапред да си има, както по FIDIC, ако бяха напълно имплементирани договорите, клаузи за ескалация на цената при определени условия.

Водещ: При определени условия.

Асен Василев: Да.

Водещ: Помощи ли ще им давате при тази индексация, или ще им дадете правото те да индексират договорите си?

Асен Василев: Не, тук става въпрос за нещо съвсем различно. Всеки бизнес трябва да може да предвиди някакво ниво на инфлация – 2-3%, нещо такова. От там нататък, ако има драстично увеличение на материалите, а няма голямо финансиране, което би позволило на съответния бизнес да си накупи тези материали, ако сте получили 100% аванс, няма как да очаквате индексация. Вие сте получили парите, могли сте да си купите материалите в този момент. ако имате договор, който казва – при завършването на Х, тогава ви се плаща, при завършването на даден друг процент, тогава ви се плаща – тогава вие няма как да си подсигурите абсолютно цялото строителство. В зависимост от типа строителство – едно е да строите мост, друго е да правите ремонт и гипсокартон на някоя сграда. Съответно материалите, които ползвате, са различна компонента спрямо труда, типа материали са различни. Много специфична дейност е и това нещо МРРБ, заедно с Камарата на строителите, го работят много детайлно, така че да е специфично за типа дейност, типа договор и евентуално там, където има недовършени работи, които не са предплатени, да се направи индексация, за да може те да бъдат довършени по текущите цени, които са на материалите.

Водещ: Споменахте думата инфлация. И се сещам, че преди малко повече от месец казахте, че не очаквате двуцифрена инфлация. И няколко дни по-късно дойдоха данните на НСИ, че инфлацията за февруари е вече 10%. Какво ще се случи с инфлацията през март и април?

Асен Василев: Тя ще бъде най-вероятно също толкова висока, ако не и малко по-висока. Но ако се върнем преди месец, не очаквахме и война, както се казва.

Водещ: Още преди месец, казвате, не очаквахме война, въпреки че имаше най-различни знаци, че може да се случи това, което се случи. Но ето, от КНСБ днес казаха, че трябва още едно увеличение на минималната работна заплата, защото тепърва предстоящото увеличение вече е изядено от инфлацията, дори със задна дата. 764 лева искат от КНСБ искат да стане минималната заплата. Това засяга около 870 000 работещи. Готови ли сте да удовлетворите това искане на синдикатите?

Асен Василев: Всичко това ще се обсъжда като част от актуализацията. Това е моментът, в който този тип въпрос трябва да бъдат поставени и този тип решения да бъдат взети.

Водещ: Вашето мнение – трябва ли да има още едно повишение?

Асен Василев: Имаме още два-три месеца да видим – какво ще се случи март, какво ще се случи април, къде стоим горе-долу май и тогава вече може да се вземе нормално адекватно решение. Да вземем решение на база януари и февруари според мен e леко прибързано към момента.

Водещ: Компенсации за тока и бизнеса, с наближаването на последния месец от компенсациите? Вече сме в последния месец.

Асен Василев: Те са удължени и за месец април, и то при по-високи ставки.

Водещ: Ако войната продължи и тази световна несигурност на енергийните доставки се задълбочи, ще продължат ли компенсациите?

Асен Василев: Там работим по вариант, който трябваше да заработи от април месец, но КЕВР и законодателната програма се забавиха, който да позволи за формирането на дълъг – 12-месечен, 18-месечен сегмент в пазара на електроенергия, където цените ще бъдат значително по-ниски, тъй като не са за ден напред. И на база на тези по-дълготрайни цени да може и бизнесът, и държавните институции да си закупят енергия на по-ниски цени. Ако това се случи, компенсации най-вероятно няма да има нужда да се дават допълнително, тъй като самите цени ще бъдат по-ниски. Това дава едно разкачване от този непредвидим пазар „ден напред“, към който в момента сме закачани, за повечето цени. Доколкото знам това влиза в парламента идващата седмица, както и в КЕВР с част от наредбите. Ако не успее да се структурира този сегмент или се забави по някаква причина, разбира се, ще трябва да продължат компенсациите, тъй като трябва цените да са адекватни на нашите реалности.

Водещ: Цените на петрола падат от началото на седмицата, вече са на нива преди войната в Украйна и нейното начало. Защо обаче тук на бензиностанциите горивата не падат толкова бързо? Отговорът на търговците е, че това са количества, купени преди 20 дни, преди 15 дни и прочее. Не очаквате ли цените да почнат да падат по българските бензиностанции?

Асен Василев: Би следвало. Освен това, както знаете, в разговори с „Лукойл”, това, което те направиха, тъй като петролът, който влиза, е 60% руски и 40% неруски...

Водещ: А „Лукойл” продава по-евтино в момента.

Асен Василев: Точно така. По тази причина всъщност цените на едро при нас са по-ниски, тъй като цената на суровината е по-ниска от стандартната цена на „Брент”, примерно, на международния пазар. Получи се един голям марж между руския и неруския петрол, от порядъка на 30 долара за барел, който беше вложен в цената на едро в България. Затова, ако погледнете цените по нашите бензиностанции, те и не скочиха драстично, както се случи в Западна Европа.

Водещ: Но не падат също така.

Асен Василев: Сега очаквам да почнат да падат малко. Освен това в Европа обсъдихме няколко много важни неща в тази посока. Едното е общоевропейски подход относно акциза за горивата. Тоест, ако ще се намалява крайната цена, потребителската цена на горивата, това да стане през акциза, но той да е синхронизиран на европейско ниво, тъй като ако всяка страна тръгне да си прави нейните движения, ще се получат големи разлики в пазара.

Водещ: Има ли такава готовност в Европа?

Асен Василев: Има доста мислене в тази посока.

Водещ: Добре. И стигаме до „Газпром”. Тъй като договорът ни изтича наесен...

Асен Василев: Изтича на 31 декември.

Водещ: На 31 декември, значи то си е направо зимата. Но до есента може би вие трябва да започнете преговори за подновяване на този договор. Как ще се преговаря с „Газпром” в тази ситуация?

Асен Василев: С „Газпром”, докато има война, няма как да се преговаря. Това мисля, че е ясно на всички. Ние като част от подготовката за войната, разгледахме възможността за доставяне на газ, в случай, че спрат доставките – било заради санкции, било едностранно от страна на „Газпром”. Имахме вариант, продължаваме да го имаме, който буквално в рамките на ден да имаме 100-процентово обезпечаване на газа. Знаете, че имаме свързаност по старите тръби на Трансбалканския газопровод, по които 70-те и 80-те години цяла Гърция и цяла Турция снабдяваха с газ.

Водещ: Обаче откъде е идвала тази газ?

Асен Василев: Тя идваше от Русия, през България, стигаше до Гърция и Турция. Сега имаме нови трасета. И „Газпром” върви към Турция, азербайджанския газ върви от юг. В момента тези тръби могат да се ползват от юг към север, тоест да се снабдява България по тези трасета. Един път имаме азерски газ, втори път имаме терминалите за втечнен газ и в Турция, и в Гърция, като капацитетът, който имаме като тръби, е около 20 млрд. кубика на година, а на нас ни трябват 3. Тоест ние нямаме капацитет в тръбите – проблем, и има достатъчно капацитет по терминалите за втечнен газ, така че да можем да си купуваме и получаваме...

Водещ: А има ли гаранция, че тази газ ще е по-евтина от руската?

Асен Василев: Няма гаранция, че ще е по-евтина.

Водещ: Тоест газ ще има, но не се знае на каква цена.

Асен Василев: Разликите в цените вече са сравнително малки, тъй като и нашият договор с „Газпром” в общи линии е на пазарни цени, така или иначе, до голяма степен. Тя не е твърда цена, тя се определя спрямо пазарните цени на газа. А има много държави, които в момента им направиха терминали за износ на LNG, на газ – Египет, Алжир, Катар. Сравнително близо до региона, така да се каже, има вече доста държави с голям капацитет да изнасят газ.

Водещ: А ако войната приключи – дай Боже, всички се молим войната да приключи – възможно ли е Русия да продължи да използва газовото си оръжие по този начин, по който го използва до момента?

Асен Василев: Не. Има решение на Европейската комисия и на Европейския съвет, до 2027 г. Европа да спре да използва енергоизточници от Русия напълно.

Водещ: 2027 г.?

Асен Василев: Това е крайната дата.

Водещ: Г-н Василев, накрая – стабилна ли е коалицията? Как ви изглеждат нещата на вас отвътре?

Асен Василев: Абсолютно стабилна, няма проблеми, няма разногласия. Видяхте, минахме през смяна на министър, пак нямаше проблеми. Така че аз не очаквам някакви сътресения. Това, че е по-пъстра и че всеки си има мнение, мисля, че е ново за българския политически пейзаж, но мисля, че е много здравословно. Защото ние свикнахме да се говори монолитно, с един глас и ако някой каже нещо различно, веднага да бъде посичан и да бъде удрян. Българското общество не е такова. Има хора, които вярват едни неща, има хора, които вярват в други неща, с по-леви идеи, с по-десни идеи. И е нормално този дебат да се случва и в правителството, и в парламента.

Водещ: Обаче е важно, когато хората с различно мнение се опитват да превърнат това мнение в официалната правителствена политика, имате ли защитни механизми срещу това? Като случая Украйна.

Асен Василев: Те затова са в политиката тези хора, за да представляват техните избиратели и да го превърнат в правителствена политика. И тук си има отработени коалиционни механизми, при които се взема крайно решение и се казва – това е решението на правителство и г-н Петков като министър-председател изразява мнението на правителството.

Водещ: Ако акцията от миналата седмица така и не намери своето продължение, възможно ли е Бойко Рашков да се окаже вторият сменен министър?

Асен Василев: Не. А и аз не съм толкова черноглед, че няма да намери своето продължение.

Водещ: Благодаря ви за това гостуване.

Видео

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация