Република България

Министерство на финансите

Официална интернет страница

Календар

  • 2024
  • ОКТ
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31

Интервю на министъра на финансите Асен Василев за предаването „На фокус” по Нова телевизия

Министър Асен Василев в "На фокус"
Снимка: Министър Асен Василев в "На фокус"

24.09.2023 г.

Водещ: Политическият сезон вече е в точка на кипене. Руски агенти свещеници, протести на зърнопроизводители, дронове с бомби и оставки в управлението. „На фокус“ и финансовият министър и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев, здравейте.

Асен Василев: Здравейте.

Водещ: Иска ми се да започнем с нещо, което се разразява последните часове, последните дни. Колко сигурни сте, че изгонихме агент на Русия, а не обикновен свещеник?

Асен Василев: Мисля, че сме 100% сигурни, тъй като информацията идва и от партньорските служби, не само от ДАНС. Единственото притеснително е, че този човек е работил на територията на България 5 години и ДАНС не са го засекли.

Водещ: Какво точно е правил, какво знаете?

Асен Василев: Това, което знам, в момента няма как да споделя, тъй като, знаете, че това е обект на секретна информация. Което публично може да бъде споделено, е това, което колегите от Македония казаха, че той всъщност е правил вербувания на македонски граждани.

Водещ: На македонски граждани.

Асен Василев: Да, от България.

Водещ: От България.

Асен Василев: Това, мисля, че което публично самите македонски колеги споделиха. И това беше причината те да подадат информацията и да тръгне това експулсиране.

Водещ: Имайки предвид обтегнатите отношения между България и Северна Македония, можем ли да сме сигурни, че информацията, която техните служби подават, е коректна, а не става въпрос за някаква форма на дестабилизация за нашите служби?

Асен Василев: Това е въпрос към ДАНС. Предполагам, че тъй като имаше доста време между македонския случай и това, което се случи в България, че са си проверили информацията.

Водещ: Вчера пред Марина Цекова в „Събуди се“ слушах Кирил Петков, който атакува остро ДАНС. Впоследствие ДАНС излязоха, казвайки, че нашите служби не са го установили, а са го установили първо македонските служби. Впоследствие ДАНС реагираха, наричайки изказването на Кирил Петков некомпетентно. Вашето мнение по темата какво е? Свършили ли са си работата българските служби или не?

Асен Василев: Ако информацията, която ДАНС изнесоха, че този човек от 5 години работи на територията на България и чак сега го експулсираме, е вярно. Това означава, че при експулсирането миналата година той не е бил експулсиран. Което означава, че ДАНС или са нямали информация, или по някаква причина не са действали. Разбирам, че истината боли по някой път, но докато не започваме да си казваме истината за състоянието на нашите служби, няма как да подобрим сигурността на държавата.

Водещ: Днес имаше протести заради това, че е ударен катинарът на руската църква. Имаше хора, които искаха да бъде отворена тази църква. Това се случи в по-ранни часове на деня. Имаше изненадващо изказване от Делян Пеевски за това, че ще предприеме законодателни промени, така че да бъде отворена тази църква. Това как Ви се струва като реакция?

Асен Василев: Не съм следил изказването на политици по темата, но видях изказването на църквата, което за мен беше по-интересно, което дойде от русенския митрополит, който каза, че тази църква винаги е била българска, а не руска. Тя е построена с български средства. Между другото, тя е построена, предполагам, че гражданите и зрителите знаят, че до 1944-1945 г. нашата църква не е призната от руската църква. Тя си е построена с наши средства, служили са български свещеници. И чак 2016 г. спират да служат български свещеници и започват да служат само руски.

Водещ: Тоест отговорът, който чакате от Българския синод, какъв е?

Асен Василев: Защо една българска църква е затворена от руското посолство.

Водещ: Имате ли отговор на този въпрос?

Асен Василев: Надявам се да го получим утре.

Водещ: Ако Ви върна крачка назад, защото темата веднага беше облечена и политически, освен Русия – анти Русия, тя се превърна във фитил, който се разгоря около това дали работят добре българските служби, или не и беше коментирана вчера от Кирил Петков. Борисов и ДПС не ви подкрепиха за реформата, която Атанасов искаше в службите и той подаде оставка. Смятате ли, че те ще омекнат, при положение, че срещу тях стои Бойко Рашков, който, да припомня, арестува Борисов, за такава реформа?

Асен Василев: Аз не мисля, че разговорът трябва да е на ниво личности. Разговорът трябва да бъде принципен. Истината е, че поне това, което аз виждам като продукт от нашите служби за сигурност, не отговаря на никакви стандарти. И съответно съвсем най-отговорно мога да кажа, че не смятам, че българските служби за сигурност всъщност гарантират сигурността на страната.

Водещ: Не смятате?

Асен Василев: Не смятам.

Водещ: Какво означава това?

Асен Василев: Това означава, че нашите служби за сигурност много рядко могат да подадат изпреварваща информация, почти никога не могат да подадат анализ, на който да може да се стъпи и да се действа. Почти винаги информацията, която достига до нас, може да бъде прочетена в международната преса или в местната преса няколко дни преди това.

Водещ: И със сигурност, за да направите реформа в службите, ви трябва подкрепа на ГЕРБ.

Асен Василев: Със сигурност, за да направим реформа в службите, ни трябва подкрепа на българския парламент, който също е ползвател на информация от същите тези служби. И мисля, че много добре може да се ориентира горе-долу какво е нивото.

Водещ: Затова Ви питам, като размахване на пръст ли е поставянето на Бойко Рашков на позицията шеф на комисията? Защото в случая да казвате, че личността не е важна, е добре, но в случая вие слагате там човек, който арестува Борисов.

Асен Василев: Ние слагаме там човек, който разбира.

Водещ: Тоест дразните ли го? Да Ви го преведа на човешки език.

Асен Василев: Не. Слагаме там човек, ген. Атанасов е единият човек, който е работил в службите и разбира. И слагаме другия човек от „Продължаваме промяната“, който е работил в службите и разбира от тях. Ние нямаме безкрайна банка кадри от хора, които са се занимавали, това е много специфична дейност.

Водещ: И те ви отговориха – тогава след войната ще правим този ремонт.

Асен Василев: Истината тук е, че трябва да се направи този ремонт. Според мен този ремонт е изключително наложителен, защото службите са неефективни. Имаме редица проблеми, в това число ДАНС като координатор на цялото движение покрай противодействието на пране на пари, знаете, че от 2 години вървят там доклади за това, че има недостатъци в българската система, също има сериозни пропуски.

Водещ: Но очевидно това е нещо, което ще се случва в бъдеще именно заради начина, по който тръгнаха разговорите.

Асен Василев: Това трябва се случи, то трябва да се случи на база принципи и как да заработят ефективно службите, а не на база Пешо, Тошо, Гошо.

Водещ: Именно, за това говорим. Дойде ли вече време, тъй като заговорихме за отношенията с ГЕРБ, да подпишете коалиционно споразумение? Стигате ли вече до този момент?

Асен Василев: Това е въпрос от компетенцията на министър-председателя и парламентарните групи.

Водещ: Вие сте част от екипа на този министър-председател.

Асен Василев: Така. Моето лично мнение е, че в момента правителството и начинът, по който то работи, работи достатъчно добре, без да трябва да се правят някои допълнителни уточнения.

Водещ: Тоест сглобка, но не коалиционно споразумение.

Асен Василев: Думата „сглобка“ също не я разбирам. Има едно правителство, което беше излъчено основно от ПП-ДБ. Това правителство има много ясни задачи, които са разписани в следващите 18 месеца.

Водещ: Смятате ли, че ги постигате обаче?

Асен Василев: В момента виждаме, че се върви с много ускорени темпове. Ако погледнем последните 3 месеца какво е свършено и предстои в парламента – неща, които 15-20 години не бяха пипани, са поставени на дневен ред.

Водещ: Как ще коментира обаче Пеевски като фактор в това, не го наричаме сглобка, не го наричаме коалиция, а управление? Защото по всичко личи и това, което виждаме, включително и коментара му по отношение на руския агент, така наречен, той се превръща в говорител на ДПС. Това е опит да бъде по някакъв начин, най-грубо казано, да бъде изпрано петното „Магнитски“ ли е?

Асен Василев: Това е въпрос към ДПС. Както ние не можем да говорим от името на ДПС, така и г-н Пеевски не може да говори от името на „Продължаваме промяната“.

Водещ: Но той се изказва по национално значими теми, които касаят това управление.

Асен Василев: Както и г-н Костадинов от „Възраждане“ се изказва по тези теми.

Водещ: Но не е част от това управление.

Асен Василев: Както и ДПС не е част от това управление.

Водещ: Както и те споменаха многократно, са ключови, за да постигнете дори и малки крачки в приоритетите, които сте си поставили.

Асен Василев: Те са ключови със сигурност за реформата в Конституцията.

Водещ: Именно.

Асен Василев: Да. И е нормално там да се водят разговори в тази посока.

Водещ: Фактор ли е  Делян Пеевски?

Асен Василев: В какво?

Водещ: В това да постигнете приоритетите, които сте си поставили? Фактор ли е в управлението?

Асен Василев: В управлението г-н Пеевски не участва.

Водещ: За да го преведа на по-разбираем за Вас език, за да разберете, Христо Иванов го нарече стабилизиращ фактор.

Асен Василев: Може би в парламента като част от динамиките това се случва. Това, което със сигурност… Вие знаете, че правителството...

Водещ: Тоест ДПС нарече той стабилизиращ фактор.

Асен Василев:  Да. Това, което знаем със сигурност е, че правителството беше подкрепено от две политически сили, когато беше избрано. Но по-важното нещо тук всъщност е в каква посока върви страната. Дали вървим в посоката, в която искаме България да се развива и с какви темпове. И тук всъщност идват истинските въпроси на деня. Истинските въпроси на деня са еврозоната и Шенген. Кои партии искат, кои партии не ги искат, кои смятат, че са ключови за България. Ние и аз лично смятам, че те са толкова ключови, колкото приемането ни в НАТО и в Европейския съюз. И ще донесат много и икономически, и политически резултати

Водещ: Ще стигнем и до еврото, защото това е тема...

Асен Василев: Ключова посока примерно е реформата, която сега ще тръгне след протестите в земеделието. 20 години ние стигнахме до там да произвеждаме 7 пъти повече пшеница, отколкото ядем, но да внасяме 80% от доматите.

Водещ: И еврото, и зърното са теми, които след малко ще влезем в тях, но, за да приключим тази тема – миналата година Вие искахте една проверка на Пеевски. Тя ще продължи ли сега?

Асен Василев: Тя си върви проверката, но тя си върви по линия на това дали си е платил данъците. Това е проверката в НАП.

Водещ: Въпросът е - на трупчета ли е или не?

Асен Василев: Не. Нищо не е на трупчета.

Водещ: И няма да бъде?

Асен Василев: Не, също така. Видяхте примерно, че докладът за Софийска община си излезе, беше пуснат миналата година. Изработен е, дадени са от Софийска община техните обяснения и си излезе сега септември месец.

Водещ: Понеже имаме много теми, ще Ви последвам за еврото. Министерският съвет е предложил нова дата – 1 януари 2025 г. за приемане на еврото. Защо се наложи това отлагане?

Асен Василев: Защото служебният кабинет не поиска извънреден доклад тази година, за да може юни месец да се вземе решението. И защото служебният кабинет извади бюджет с бюджетен дефицит 6,4%.

Водещ: Това ли ще е датата за приемане на еврото, според Вас?

Асен Василев: Да, това е датата, която сме заложили, която обсъждаме с Европейската централна банка и с Европейската комисия, както и с еврогрупата.

Водещ: Какви загуби понася България от неприемането и отлагането?

Асен Василев: Загубите за бизнеса са доста ясни. Те са от порядъка на между 500 милиона и 1 милиард, само от превалутиране. Отделно по-високи лихвени проценти, отделно по-малко инвестиции. За Шенген загубите също са доста големи, тъй като опашките по границата и целият трафик към Европа е силно затруднен. Така че общо за икономиката, ако говорим, говорим, може би един ефект от 5-6% от брутния вътрешен продукт между еврозоната и Шенген.

Водещ: Критикувате служебното правителство, говорейки за еврото. Президентът обаче имаше остра критика към правителството по отношение на Шенген, казвайки, че не се полагат никакви усилия. Ще се присъединим ли до края на годината?

Асен Василев:  Аз не знам г-н Радев доколко е запознат с усилията, които се полагат за Шенген. Също така не съм сигурен, че това, което той прави, помага за разговора за Шенген, но тук по-скоро дипломатите трябва да се изкажат. Истината е, че има много активни усилия от страна на правителството, и на външния министър, и на премиера, и по линия на ЕКОФИН, където аз участвам, както и всички други министри. Темата Шенген е тема на всеки един разговор, който ние имаме с европейските партньори.

Водещ: Ще се случи ли до края на годината, според Вас?

Асен Василев: Това не зависи само от България, зависи и от Австрия, и от Холандия. Доколкото знам се водят наистина много активни разговори в двете посоки с двете страни.

Водещ: Отиваме към зърнопроизводителите. Един скандал, с който започна началото на седмицата, със страхотни протести в цялата страна. Премиерът Денков се извини на честните хора сред тях, но не чух да се е отказал от твърденията, че с лъвския пай от евросредствата хора са си купили вили, яхти, скъпи коли. Колко са заможните зърнопроизводители? Имате ли информация?

Асен Василев: Имам, но не мога да я направя публична, тъй като е данъчно-осигурителна тайна. Но истината от това, което публично се вижда, е, че субсидиите са силно концентрирани в малко на брой фирми, основно в частта на земеделието, която се занимава със зърнопроизводство.

Водещ: Такива пари могат ли да се усвоят без стабилен политически гръб?

Асен Василев: Стабилният политически гръб по-скоро се е изразил в начина, по който са написани правилата.

Водещ: Тоест има ли обръчи от фирми тук?

Асен Василев: Пак казвам, правилата са така написани, че тези пари не са откраднати, те са усвоени по правилата, но правилата са направени по начин, който е довел до това България да произвежда, пак Ви казах, 7 пъти повече пшеница, отколкото има нужда, и да внасяме 80% от доматите и другите зеленчуци. Както и да внасяме месо, мляко и така нататък. И всъщност трябва да се пренаправи и начинът, по който се субсидира българското земеделие. И тук винаги идва въпросът - ама тя Европа е казала на площ. Истината е, че има два различни начина, по които това може да се субсидира – или на площ, или на стопанство. И България е избрала да е на площ.

Водещ: Имало ли е, според Вас, вариант обаче – казвате така са написани правилата – тези зърнопроизводители да бъдат вкарани в някакъв регламент, който да не включва вили, яхти и апартаменти?

Асен Василев: Имало е и го започнахме от миналия редовен кабинет. Тази година за първи път има таван на субсидиите от 100 000 евро. И се гледат всички свързани лица.

Водещ: За да приключим тази тема, зърнопроизводителите упрекнаха конкретно Вас, че,  ако не бяхте забранили износа миналата година и държавата беше купила 1 милион тона зърно, нямаше да има проблем. Подведохте ли ги?

Асен Василев: Износът не е забранен. В нито един момент износът от България не е бил забранен. Другото, което е, в момента това, което видяхме, е, че протестите тръгнаха заради това, че се премахна забраната за внос на зърно от Украйна. Конкретно на зърно. Забрана никога е нямало нито за мляко, нито за месо, нито за плодове, зеленчуци, само за 4 зърнени култури е имало забрана. Видя се, че за тези месеци, които забраната работи, нищо особено не се случи на българския пазар, тоест това не помогна на българските производители, но за сметка на това цените на храните пак тръгнаха нагоре. И се стигна до там, че част от преработвателните предприятия, специално за слънчоглед, почнаха да имат недостиг. В момента това, което се случва, е, че след като седнахме със зърнопроизводителите, се разбрахме за няколко неща, и то не само с тях. Предвидените в бюджета субсидии за украинска помощ, които бяха отпуснати към ДФЗ, бяха забавени от ДФЗ по повод нотификации към Европейския съюз. И всъщност разплащанията, които вече бяха в бюджета, да се ускорят, както и специално за производителите на слънчоглед и за малките фирми, защото питате за правилата. Оказа се, че на най-малките, които по de minimis имат право да получат пари, пари не са предвидени, а пари са предвидени за всички останали. Така че те да могат всъщност да получат средства също.

Водещ: Кажете ми, Бойко Борисов днес представи един от кандидатите за Пловдив. Определи Васил Терзиев като слаб кандидат на „Продължаваме промяната“ за София. Какво имате да кажете като коментар по тази тема? Очаква се ГЕРБ също да определят и техния кандидат за София.

Асен Василев: Аз лично познавам Васил Терзиев и смятам, че е много добър кандидат и че ще бъде един отличен кмет на София.

Водещ: Борисов продължи с коментара, че ако те нямат определен на балотаж, ако се стигне до това да нямат кандидат, биха подкрепили ПП-ДБ. Тук важи ли реципрочното за вас? Нарече го нормално.

Асен Василев: Всяка наша организация по места, както си избра кандидатите, така ще се избира и политиката при балотаж. Нашата цел в момента е ние да сме на балотаж и да си подкрепяме нашите кандидати.

Водещ: А ако нямате ваш, съответно бихте ли подкрепили кандидат на ГЕРБ в определени места?

Асен Василев: Зависи от местната структура и организация. Централно такава инструкция няма да бъде давана на никой.

Водещ: Няма да бъде давана. Борисов също така каза днес, че добрите резултати ще могат да доведат до това да се оказва натиск в сглобката. Какво мислите за това?

Асен Василев: На какво?

Водещ: На местните избори.

Асен Василев: Нека да ги видим първо.

Водещ: Смятате ли обаче, че е прав в случая и тези резултати могат да бъдат причината бъде направена промяна в така наречената не-коалиция?

Асен Василев: Честно казано, не мисля, че това трябва да е фактор по две причини. Първата е местните избори са за местното управление. А как се управлява един град и кой ще управлява един град е много по-различно от това каква е национална политика се води. Но второто нещо е, че единствената причина това правителство да съществува е, че България е на кръстопът дали да продължи по европейския си път, или президентът и хората около него да я дърпат на изток към Путин. Този път го зададохме ние. Програмата, която се изпълнява, е програмата на „Продължаваме промяната“. Законите, които се приемат, са законите, които са заложени в Плана за възстановяване от правителството на „Продължаваме промяната“. И трябва да е много ясно, че ние не сме във властта, за да бъдем във властта. Ние сме във властта, за да се приемат тези закони, да се изпълнят приоритетите, заложени в Плана за възстановяване и това е единственият начин това да може да се случи. Пробвахме пет пъти, видяхме, че друг начин, за съжаление, няма.

Водещ: Асен Василев, финансов министър. Благодаря Ви за този разговор!

Видео

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация