Република България

Министерство на финансите

Официална интернет страница

Календар

  • 2024
  • ЮЛИ
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31

Интервю на министъра на финансите Асен Василев за предаването „Неделя 150” по БНР

Министър Асен Василев
Снимка: Министър Асен Василев

22.10.2023 г.

Водещ: Продължаваме да говорим за бюджет, доходи, състоянието на държавата, на фискалното състояние на държавата, но с Асен Василев, министър на финансите, съпредседател освен това на „Продължаваме промяната - Демократична България“. Добър ден, господин Василев!

Асен Василев: Здравейте.

Водещ: Разбирам, че Ви намираме в служебен ангажимент извън столицата. Може би не сте имали възможност да слушате, но досега говорихме с вицепрезидента на КНСБ, господин Любослав Костов, който каза, че очаква в бюджета за догодина да се заложат 15% номинален ръст на доходите. Може ли това да се случи?

Асен Василев: Не мисля, че 15% ръст може да се случи. Също така не мисля, че е и нормално, имайки предвид, че инфлацията, която предвиждаме за догодина е под 5% средногодишно. Така че това, което имахме като изключително високи ръстове, изпреварващи инфлацията, бяха при една много висока инфлация. Със сигурност това, което ще се заложи, е, ако има бюджетни организации, които са изостанали от инфлацията, да наваксат, също така, ако си спомняте, преди време казахме, че ще направим един анализ, той вече е факт, на всички нива в администрацията, на всички позиции какви са плащанията, като се вземе предвид заплата, допълнителни плащания, които получават служителите, и се оказаха доста така сериозни аномалии, което говорим с конкретните министерства да могат също да … , тъй като има бюджетни организации, където нещата стоят изключително добре - най-ниските заплати са по-високи от средните за страната. А има бюджетни организации, които изостават драматично.

Водещ: Къде нещата са най-зле? Какво показва анализът?

Асен Василев: Нека не говорим на едро и с примерно един или два примера, ще публикуваме всичките данни, така че да могат да се запознаят и гражданите, и вие, като журналисти, да си извадите това, което смятате, че би било интересно. Но това, което искам да кажа, е, че просто има организации, които идват при нас и казват – при нас са най-ниски заплатите, а се оказва, че, примерно, най-ниската заплата в тези организации е над средната за страната, като се сложат и бонуси и всичко друго, което те получават.

Водещ: Добре. Обсъждането на бюджета се отлага за след изборите. Вероятно има политическа логика в това, за да не може партиите да обещават всичко, което може и не може да се случи.

Асен Василев: Не, логиката е по-различна. В Закона за публичните финанси ясно е казано, че обсъждането на бюджета трябва да се случи, след като се приемат данъчните закони. Данъчните закони по график се приемат октомври месец. Сега целия октомври месец парламентът не работи. Така че това измества графика, тъй като ние сме пуснали за публично обсъждане промените в данъчните закони. Те са готови да влязат в парламента, но нямаме парламент. Когато парламентът приеме данъчните закон, съответно вече ще може да се фиксира и приходната част на бюджета, а от там и дефицит, и всичко останало.

Водещ: Добре, каква ще бъде философията на бюджета за догодина, господин Василев? Там имаше разни сравнения с пици и така нататък. Какво да очакваме от бюджета за 2024 година?

Асен Василев: Бюджетът за 2024 г. ще бъде съобразен с правителствената програма, тоест инициативи, които са заложени, ще бъдат финансирани, а също така има част от реформите, които трябва да бъдат направени. Като цяло, имаме доста нарастване на капиталовите разходи, тъй като и парите, които тръгват по европейските програми, и парите от Плана за възстановяване вече трябва да започнат да влизат в конкретните проекти. Само един пример ще ви дам. В момента, знаете, че върви поръчката за влакове на БДЖ, която в рамките на същата година трябва да бъде финализирана. Там говорим за разходи от порядъка на над 1 млрд.

Водещ: Ще се съгласите ли на по-високи разходи за отбрана, предвид ситуацията, в която се намираме?

Асен Василев: Разходите за отбрана са предвидени на 2% от бюджетното салдо, както е по нашите задължения към НАТО. Тъй като БВП нараства значително и тази година, и догодина, очакваме разходите за отбрана - 2% от 200 и няколко милиарда ще бъде БВП  догодина, ще бъдат около 4 млрд. лв. за отбрана.

Водещ: Добре, господин Василев. Сега да поговорим обаче малко и за бюджета за тази година. Вие имате, ще се изразя деликатно, имате по-специални отношения с председателя на енергийната комисия в парламента Делян Добрев от ГЕРБ, но той тези дни каза, че очакваното неизпълнение на приходната част на бюджета към момента е 2 милиарда лева. Вярно ли е това?

Асен Василев: Не.

Водещ: А каква е, какво е неизпълнението?

Асен Василев: Очакваме приходите да се изпълнят, както са заложени. Ако има някакво неизпълнение, то може да се дължи основно и единствено по линия на Плана за възстановяване и устойчивост, второто плащане. Знаете, че президентът наложи вето на Закона за енергетиката. С това де факто отложи с един месец оценката на искането за второ плащане, което ние сме подали. Ние го подадохме на 9 октомври. Докато не падне ветото, няма как да продължи оценката от ЕК на изпълнените реформи и това може да доведе до това да не го получим декември, а да го получим януари. … Което би довело, разбира се, до влошаване на салдото, тъй като този приход ще се случи догодина, а не тази година.

Водещ: Обаче данните показват, че към юли събираемостта на най-важния данък – ДДС, е малко по-ниска от миналогодишната, а пък трябва да бъдат събрани с 2 милиарда, с близо 2 милиарда повече. Ще стане ли това до края на годината?

Асен Василев: Работим изключително активно, за да стане. Към юли месец ние бяхме три седмици като правителства и заварихме изключително лошо събиране на данъците, както знаете. Като имаше даже прогноза от тогавашния шеф на Агенция „Митници“, че ще съберат 1,5 млрд. по-малко данъци тази година от миналата година. С НАП и „Митници работим изключително ефективно. И в момента НАП са събрали с около мисля, че 16 или 17% повече ДДС от сделки в страната, отколкото миналата година. „Митници“ също наваксват изоставането, което завариха, и по ДДС от внос. Така че аз съм оптимист, че към края на годината ще успеем да постигнем приходната част на бюджета.

Водещ: И още две думи за бюджета за следващата - коледни добавки за пенсионерите,  например, ще има ли тази година, господин Василев?

Асен Василев: Такива не са заложени в бюджета. И, според мен, е много по-добре да се увеличават пенсиите трайно, а не да се дават добавки, а да се държат пенсиите ниски.

Водещ: Да, просто хората свикнаха…

Асен Василев: Защото това е устойчивата политика.

Водещ: Просто хората свикнаха да има нещо допълнително за Коледа, и затова Ви питам.

Асен Василев: Ами, последните две години коледни добавки нямаше, но за сметка на това и средната, и минималната пенсия се качиха трайно с над 30, дори към 40%, което мисля, че е доста по-добре за хората, тези пари да ги получават всеки месец, а не само един месец от годината.

Водещ: Какво е финансовото състояние на държавата в момента, господин Василев? Има ли въобще рискове за неизпълнение на бюджета?

Асен Василев: Не. 3-те процента ще ги изпълним. Там нямаме притеснения. Що се отнася до финансовото здраве, както вие се изразявате, най-добрият измерител е единната сметка. В момента имаме над 9 млрд. лв. Изискването по закон е да поддържаме 4,5 млрд.

Водещ: Тоест спокойно можем да посрещнем непредвидени разходи, това ли казвате?

Асен Василев: Да, точно това казваме.

Водещ: Защото войната в Близкия изток, според някои анализатори, всъщност да чуем първо може би Вашия анализ - може ли това да доведе до поскъпване на суровините, особено на петрола и съответно да повиши цените в световен мащаб, в това число и в България? Готвите ли се за такъв сценарий?

Асен Василев: По принцип може. Да, по принцип може, имаше такива опасения. Това, което виждаме към момента, е, че не се реализира такъв сценарий. Другото, което се вижда, че Венецуела започва да излиза на международния пазар на петрол с доста по-големи количества. Така че нашите очаквания са да няма шок в цената на петрола, като,  разбира се, винаги трябва да си направим и негативен сценарий и да сме готови за него, ако има шок – как да го посрещнем.

Водещ: Какъв би бил негативният сценарий?

Асен Василев: Негативният сценарий е при една широкомащабна война в Близкия изток това да намали доставките на петрол на световния пазар и да започнем да гоним 90 - 100 долара на барел и съответно трябва да имаме план и при такъв сценарий, нищо, че той е малко вероятен.

Водещ: Какъв би бил този план, господин Василев?

Асен Василев: Това със сигурност ще се отрази на приходите, ще се отрази на инфлацията в страната, ще трябва да се въведат най-вероятно някакви компенсиращи мерки за гражданите, както направихме в края на миналата година с 25-те стотинки на литър. Сега, точно тази схема от ЕС казаха, че няма да работи в нито една от държавите, но има други начини, по които могат да се подпомогнат домакинствата, така че реално тази цена да не ги натовари прекомерно. Ако се случи. Пак казвам, това е много малко вероятен сценарий към момента. Но трябва да имаме готовност, ако започнат да се случват да отреагираме.

Водещ: Обаче много вероятен сценарий започва да изглежда вариантът, в който дерогацията за преработка на руски петрол отпадане догодина през есента, ами още след месец. Защото от ГЕРБ и от ДПС дадоха знак, че са готови за такова нещо, че искат такова нещо, че ще търсят подкрепа, макар че пак Делян Добрев казва, че ще търсят подкрепа от „Демократична България“. Явно вие от „Продължаваме промяната“ смятат ви за, така, не знам, ненадежден партньор, и аз не мога да тълкувам. Така или иначе обаче, ако дерогацията отпадне още до края на тази година, господин Василев, може ли да се случи шоково поскъпване на горивата? Може ли да спре „Лукойл“ изобщо да работи?

Асен Василев: Имаше едни доста подробни доклади на всички, които разбират от този бизнес. Аз не бих казал, че съм компетентен, които всъщност от гледна точка на държавните институции обследваха колко бързо може да бъде спряна дерогацията. Основният проблем идва с това колко бързо могат да бъдат осигурени доставки на алтернативен петрол, които да са надеждни във времето. Защото в момента рафинерията има капацитет за складиране на суров нефт, който ѝ позволява да работи около 10 дни с това, което е налично. Ако доставките идват през Босфора, може да се получи неритмичност до 20 - 25 дни се е случвало да не може да се минава с, да е чакането на танкери на Босфора и от там идва основният риск за преминаването към неруски петрол в ускорени срокове преди да са изградени допълнителните буферни съдове, в които може да се складира петрол. Сега, разбира се, предполагам, че има начини това да се преодолее чисто логистично и да се намали рискът от това петролът ни идва от Черноморския басейн. Но тук вече трябва наистина хората, специалистите, да кажат дали може в рамките на един месец могат да се сключат въпросните договори, да се резервират въпросните танкери и да се подсигури ритмичната работа на рафинерията. Това не е въпрос, на който аз мога да дам отговор.

Водещ: От една страна, да…

Асен Василев: Но не съм сигурен, че и господин Добрев може да даде отговор на този въпрос. Трябва да има хора, които са в този бизнес, които резервират танкери и могат да внасят нефт, които да кажат това дали може да се случи така, че да не поставим под риск работата на рафинерията и ритмичната доставка на гориво в страната.

Водещ: Господин Василев, Вие сте все пак и партиен лидер. В този смисъл, обсъждали ли сте вашите депутати в парламента как ще гласуват при подобно предложение?

Асен Василев: Това не трябва да е политическо решение. Това трябва да е експертно решение, базирано на експертното мнение на хора, които могат това нещо да кажат дали ще се случи, или няма да се случи. Ако господин Добрев може да предостави като част от неговата обосновка как точно в рамките на един месец се сключват нови договори, идват танкери ритмично и се подсигурява, че рафинерията няма да спре да работи или няма да се създаде даже и временен недостиг на горива, със сигурност тази мярка ще бъде подкрепена. Това, което стана след обсъждане на дерогацията, е всички доклади, изготвени от Министерството на икономиката, Министерството на енергетиката, мисля, че ДАНС бяха вътре, „Военно разузнаване“ и т.н., доказаха, че преходът трябва да стане по-плавен и, доколкото знам, така беше направено – проценти от горивата постепенно да намаляват във времето, за да имаме време, от една страна, да се изградят допълнителни капацитети, в които може да се складира суров петрол в България, така че да се увеличи буферът, с който работи рафинерията, от друга страна, да се направят въпросните договори. Това е наистина експертно-технически проблем, а не политически.

Водещ: За Вас, господин Василев, какъв е по-добрият вариант – „Лукойл Нефтохим“ да бъде продадена на друг собственик или да продължи да работи със същото ръководство, но вече без руски петрол?

Асен Василев: Най-добрият вариант за нас е рафинерията да си плащат редовно данъците, което тя започна от 2021 г. да прави. Сега има известно забавяне със солидарната вноска, тъй като законът беше непълен и не трябваше да я внасят в рамките на годината, а можеха да я внесат чак юли догодина. Това го поправихме. И сега ще видим на 31 октомври дали ще си внесат всичко, което им е дължимо за тази година натрупано.

Водещ: Можете ли да кажете, защото спомням си за едни, поправете ме, ако бъркам 600-700 милиона данъци обещаваха да внесат в бюджета, нали така беше?

Асен Василев: Доколкото знам, имаше такава пресконференция. Няма никакъв документ, който да подплатява тези неща. Но до момента мисля, че са внесени около 80 млн. по солидарната вноска и около 40-50 млн. данък печалба, говоря към момента. Като пак казвам, солидарната вноска не е внасяна ритмично, защото са нямали законово… Сега вече го има. И до 31 октомври трябва да издължат всичкия данък печалба, плюс цялата солидарна вноска, които са прогнозни за тази година.

Водещ: Господин Василев, ако се върнем на казуса - управляващо мнозинство, партиите, които подкрепят правителството, как взаимодействате с ГЕРБ и ДПС? Защото много интересен феномен се получи в парламента - ГЕРБ и ДПС защитиха правителството при вота на недоверие, а сега, макар че сме в предизборна кампания и нямаме, ние от БНР,  право да споменаваме имена на кандидати за кметове или общински съветници, но не може да не прави впечатление, че партийните лидери на, особено на ГЕРБ, които обикалят страната, говорят срещу начина, по който управлява правителството. Как се разбирате с тях?

Асен Василев: Честно казано, това, което аз виждам, е, че, тъй като няма какво позитивно да кажат, се опитват да говорят глупости по адрес на правителството.

Водещ: Господин Борисов днес е казал, че вижда не фискална дисциплина, а хаос, и че не би гласувал за взимането на нови заеми?

Асен Василев: Ние нови заеми извън това, което е предвидено в бюджета, нямаме намерение да взимаме. Това, което е предвидено в бюджета, е доста подробно и г-н Борисов е гласувал за него.

Водещ: Бяхме започнали да говорим за заемите, господин Василев. Господин Бойко Борисов се оказа изненадан и от размера на сумата, която ще бъде взета тази година, макар че, както беше отбелязано, бюджетът беше гласуван в парламента, нали така?

Асен Василев: Абсолютно. И всъщност заемът, който се взема тази година - 3 милиарда са за връщане на стар заем, който е взет по времето на господин Горанов. И това е нормална процедура. А останалите са за финансиране на бюджетния дефицит. Но като цяло през последните три години, ако погледнем съотношението на дълг към брутен вътрешен продукт, което е основният измерител за този параметър в Европа, знаете, европейското правило е, че трябва да сме под 60%. Ние го заварихме на 23, в момента е на 22, с тенденция за падане. Тоест дългът, който имаме, съотнесен към БВП пада. Така че нямаме никакви причини за притеснения в този аспект.

Водещ: Възможно ли е да се наложи да вземем по-голям заем, господин Василев, ако парите по Плана за възстановяване не дойдат до края на годината, както намекнахте, че е възможно, заради ваканцията на парламента?

Асен Василев: Не. Не. Няма да има нужда, тъй като, както ви казах, в единната сметка имаме един много голям буфер, който ще ни позволи този един месец евентуално забавяне. Нямам никакви притеснения и, да, няма нужда да се взима нищо допълнително.

Водещ: Сега, като говорим за отношенията в управляващата некоалиция, господин Борисов и господин Пеевски, господин Пеевски вече очевидно е така официален говорител на Движението за права и свободи, та двамата ви пратиха едно писмо, не знам, то не звучеше като ултиматум - да им обясните дали изпълнявате ангажиментите, поети към миньорите и енергетиците. Изпълнявате ли ги, господин Василев?

Асен Василев: Мисля, че да. Но това по-скоро е въпрос към Министерството на енергетиката, тъй като те са движещата сила там.

Водещ: А как оценявате отношенията в управляващата… управляващото мнозинство?

Асен Василев: Трудни. Но те винаги са били трудни. Така че там, както знаете, ние по някои въпроси гледаме в една и съща посока, но по изключително много въпроси имаме различно мнение и реформите, които са заложени и с които се е заел този кабинет, са много тежки, така че дават възможност за повече популизъм и опити за експлоатиране на ситуацията политически.

Водещ: Докога, господин Василев, може да издържи едно правителство, в което двете основни формации постоянно говорят една срещу друга?

Асен Василев: Аз не съм говорил срещу г-н Борисов.

Водещ: Вие не. Ама…

Асен Василев: Коментирам само конкретни действия. Но, от гледна точка на ГЕРБ, пак казах, според мен, това, което виждаме в момента, е едно предизборно говорене. И вместо да се обясни на хората в даден град защо градът не е по-красив, защо не са оправени улиците, защо не са завършени проектите за канализация е по-лесно да се говори за дълга и за това как всички едва ли не, нали, ще имаме проблем.

Водещ: А такъв проблем няма да има, според Вас, така ли?

Асен Василев: Такъв проблем няма да има. Миналата година си спомняте, че ни плашиха със студена зима, в която ще умираме от глад, и с дефицит от 7,5%. Дефицитът беше 2,9% и не умряхме от глад през зимата. И имахме най-високия ръст на заплатите в целия Европейски съюз, който беше изпреварващ инфлацията. Тази година също имаме изключително висок ръст на заплатите, дефицитът ще бъде под 3%, имаме над 9 милиарда в сметката на правителството, така че няма никакви причини за притеснение и това, което започваме да виждаме, е, че бизнесът това започва да го оценява и в общи линии всички тези мрачни пророкувания, които политически се говорят, спира да им обръща внимание. Те стават просто шум.

Водещ: Господин Василев, не след дълго, през пролетта на следващата година, би трябвало да се случи ротацията в правителството, за която се договорихте с ГЕРБ. Вие ще останете ли финансов министър в тази ситуация?

Асен Василев: Договореното при сформирането на правителството беше, че само госпожа Габриел и господин Денков си сменят местата като премиер и вицепремиер, всички останали министри остават. Това беше договорката при сформирането на правителството.

Водещ: Обаче господин Борисов наскоро каза, че има поне 7-8 министри, които не се справят и е нормално при ротацията да бъде преразгледан начинът, по който е структуриран кабинетът.

Асен Василев: Освен ако господин Борисов няма намерение да управлява с „Възраждане“ и БСП, не виждам как това може да го направи самостоятелно.

Водещ: Не, може би е имал предвид да се вкарат министри, които са номинации на ГЕРБ, а не само на ПП-ДБ.

Асен Василев: Затова трябва съгласие и от нас.

Водещ: А вие ще го дадете ли?

Асен Василев: Към момента ние смятаме да спазим уговорката, която беше, че господин Денков и госпожа Габриел се ротират, всички останали министри - остават. Ако решим това да се променя, това ще бъде политически разговор вътре в „Продължаваме промяната - Демократична България“, след което може да излезем с някакво становище по въпроса, но със сигурност това няма как да бъде еднолично решение на ГЕРБ.

Водещ: Може ли, господин Василев, резултатите от местните избори да променят по някакъв начин конфигурацията в сглобката?

Асен Василев: Аз лично не виждам как. Единственият друг теоретично възможен кабинет е ГЕРБ да започнат да управляват с „Възраждане“ и БСП.

Водещ: А вие, ако се представите неочаквано добре например, ще искате ли нещо повече от сега?

Асен Василев: Знаете ли, ние не сме в това правителство за постове, ние сме в това правителство, за да влезем в Шенген, в еврозоната, в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, да се направят тежките реформи, които са заложени в Плана за възстановяване, и България да тръгне по един нормален европейски път, да продължат да се вдигат доходите на хората и да си направим капиталовите инвестиции, които да позволят тези доходи да бъдат защитени. Ако тези неща се случват, ние имаме място в правителството. Ако те не се случват, нямаме място в правителство, независимо какво е то и какви постове.

Водещ: Господин Василев, един изключително важен въпрос, който има потенциала да се превърне във външен проблем за България, в смисъл международен проблем - решението на правителството за допълнителна такса от 20 лв. върху мегават/час природен газ, който се доставя от Русия. Как беше взето това решение, господин Василев?

Асен Василев: Това е решение, взето от парламента като част от промените в Закона за „Лукойл“. Като цяло, правителството, разбира се, подкрепя това решение, защото то защитава българския интерес, внася допълнително данъци в хазната, които не трябва да ги плащат българските фирми и българските граждани, а трябва да ги плати „Газпром“ и всъщност осигурява едно справедливо заплащане за ползването на наша  инфраструктура за пренос на газ. Така че този данък, според мен, е изключително удачен. Той не създава проблем нито на Сърбия, нито на Унгария, тъй като техните договори с „Газпром“, както всички договори с „Газпром“, са с цена, която е фиксирана към точката на доставка в съответната държава, тоест и тук…

Водещ: Господин Василев, дали се чуваме? Господин Василев. Изгубихме връзката с Асен Василев. Ало, да, чуваме ли се?

Асен Василев: Да, аз Ви чувам.

Водещ: Казахте, че няма да създадат проблеми и за Сърбия и Унгария този акциз…

Асен Василев: Да, защото цените, които те имат по тези договори, са с точка на доставка на сръбска и съответно на унгарска граница. Единствено ще натоварят „Газпром“ с допълнителни разходи, допълнителен данък, който те трябва да платят в България.

Водещ: Каква допълнителна сума се очаква да влезе в бюджета от този акциз?

Асен Василев: Ако се запазят обемите, които бяха в рамките на тази година, които се транзитират, говорим за над 2,5 млрд. лв. на годишна база.

Водещ: А има ли вариант руската страна да се откаже да транзитира газ през България?

Асен Василев: Теоретично има. Но няма откъде другаде да го транзитират. Другият им маршрут е през Украйна.

Водещ: Тоест ги поставяме в положение, в което нямат много избор, така ли?

Асен Василев: Винаги имат избор да решат да си плащат данъка в страна, през която минават.

Водещ: Добре. Понеже ще има среща, разбрахме, утре, доколкото разбираме, на парламентарните групи по казуса „Лукойл“, Вие ще присъствате ли?

Асен Василев: Аз лично в момента съм в страната и утре съм си пуснал отпуска, така или иначе…  Ако има среща, най-вероятно ще трябва да се включа дистанционно.

Водещ: Ясно. Благодаря ви! Асен Василев ще се включи евентуално дистанционно в утрешната среща, посветена на „Лукойл“. Благодаря! Асен Василев, министър на финансите и съпредседател на „Продължаваме промяната - Демократична България“.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация