Република България

Министерство на финансите

Официална интернет страница

Календар

  • 2024
  • АВГ
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31

Интервю на министър Асен Василев в предаването "Лице в лице" на bTV

Интервю на министър Асен Василев в предаването "Лице в лице" на bTV
Снимка: Интервю на министър Асен Василев в предаването "Лице в лице" на bTV

30.10.2023 г.

Водещ: Здравейте, гледате „Лице в лице”. Вместо извънредно заседание на парламента, днес се състоя извънреден скандал с участието на шефа на ДАНС. Той представил доклад, според който заместник-министър бил проверявал машините за гласуване. Снимал, имал и флашка. Възможно ли е принтери да подменят вота? Ще търсим отговорите сега. Първият ми гост днес е Асен Василев, съпредседател на „Продължаваме промяната” и финансов министър. Това е седмицата на лидерите. Здравейте, г-н Василев. Заплашени ли са изборите заради скандала, който се разрази в парламента сутринта?

Асен Василев: Честно казано, не съм следил отблизо ситуацията. Целия ден бях в срещи по бюджета, който работим, както знаете. Но това, което от медиите се информирах сравнително набързо, доколкото разбирам, някой е снимал с телефон как работи машината, което не виждам как може да заплаши изборния процес.

Водещ: А тайните ключове, тайните входове, а тайните флашки?

Асен Василев: Точно това щях да кажа, още повече, че машината в момента нищо не брой. Тя само разпечатва бюлетина, която след това се брой на ръка от хора. Така че тя в общи линии е един принтер. И Вие, като си видите бюлетината, виждате какво е напечатано на нея, няма как да Ви излъжат, нека така да кажа, или някой нещо да преброй грешно.

Водещ: Вероятно в доклада не се съдържа, защото аз също се чудя. Гласувам, виждам си резултата, слагам го в урната...

Асен Василев: И после го брой комисията.

Водещ: Комисията. Тези машини после някой прави ли нещо с тях?

Асен Василев: Не. Те се събират и на следващия и тур, втори тур, пак по същия начин трябва да работят.

Водещ: Обаче скандалът се състоя. Редно ли е за изборите да бъдат отменени машините според Вас?

Асен Василев: Честно казано, това си е преценка на ЦИК. Правителството не участва в тази преценка. Но според мен аз не виждам причина нещо да се отменя, защото, пак казвам, машината разпечатва нещо, но то след това се брой на ръка. А самата машина не брой нищо вече, по изборен кодекс.

Водещ: Добре. Все пак правителството е отговорно за честността на изборите, нали така?

Асен Василев: Точно така.

Водещ: Затова искам да попитам, какво правите за честността на хартиените бюлетини, защото аз през годините съм виждала толкова много манипулации с хартиените бюлетини, и видеозаснемане, и сгрешени, и прочие, и надраскани бюлетини, Вие пък можете ли да гарантирате честността на хартиения вот?

Асен Василев: Хартиеният вот винаги е бил проблематичен през купуване, през сгрешени протоколи – някой път нарочно – и така нататък. МВР бяха доста активни тези избори. Ние, като „Продължаваме промяната”, подадохме доста сигнали за организирано купуване на гласове. Мисля, че в над 20 области на страната, 30 може би населени места, където така големи групи организирани имахме информация, подадохме към МВР, те са ги разследвали. Даже доколкото видях в новините преди малко, министърът каза, че този път са разследвали доста повече сигнали, отколкото в предишни избори.

Водещ: Да видим, защото аз съм следила секции, в които по определен начин определени гласове веднъж за една формация, после са за другата. Това са очевидности, пред които някой години наред си затваря очите. И всъщност битката ни е за честен вот, защото всеки от нас гласува с идеята за по-добро бъдеще, нали така?

Асен Василев: И с идеята неговият глас да важи, а да не се подменя от някакви други гласове.

Водещ: Затова ми се струва, че трябва наистина да се съсредоточим и върху машините, и върху хартиените бюлетини. И да ни гарантирате, че нашият вот е отчетен.

Асен Василев: И не само. Давам Ви един друг конкретен пример. За първи път ГРАО публикуваха съмнителни регистрации, по 200, 300, 400 човека на един адрес.

Водещ: Да, това какво е сега? Какво се прави с този изборен туризъм? Нали нямаме съмнение, че в една къща, или в един апартамент в „Люлин”, живеят 300 човека.

Асен Василев: Точно така.

Водещ: И какво се прави сега от тук нататък?

Асен Василев: Това, което се прави, е кметовете и областните управители, има си процедура, тези хора ги дерегистрират служебно, ако те наистина не живеят на адрес и съответно те не могат да гласуват на съответния адрес. Но това са все контроли, които трябва да започнат да се случват в изборния процес, за да може малко по малко изборите да стават по-честни.

Водещ: Дали са се случили, например за тези избори?

Асен Василев: Със сигурност ГРАО изнесе информацията и ги подаде към всички кметове и областни управители. Оттам нататък, честно казано, не ми е в ресора, не съм го проследил, но предполагам, че...

Водещ: Надяваме се някой да го е проследил. Има и няколко други важни теми, свързани с Вашата функция на финансов министър. И те са много важни. Президентът пита каква е тази такса газ, която Вие наложихте за преноса на газ от Русия към Сърбия и Унгария? Това дали е мито, дали е данък и дали е акциз? Какво е това, което Вие наложихте, тези 20 лева? Определете ги, моля.

Асен Василев: Това е такса, която има характера на немитнически сбор, тоест в общия случай акциз. Това, което е много важно, е, че тази такса не е нещо ново за нашата енергетика. Знаете, че всички производители на електроенергия внасят подобна такса, 5% от техните приходи, във Фонд „Сигурност на енергийната система“. Тоест това съществува, мисля, че от 2013, 2014, 2015 г. Това не е някаква иновация, така да се каже, за нашата енергийна система. В случая я наложихме на вноса и транзита на руски газ през България. И тя има един доста добър ефект за нашия бюджет.

Водещ: Не нарушавате ли някакви международни договори? Първо, Вие най-вероятно ще кажете не, защо страните, до които се доставя газ, реагираха толкова остро, включително и Македония, видяхме вчера. Кажете защо?

Асен Василев: Руски газ се доставя и до Гърция. Видяхте ли остра реакция от Гърция?

Водещ: И Вие вземате тази такса?

Асен Василев: Върху руския газ, който стига и до Гърция. Докъдето и да било. Руски газ се доставя и до Румъния. Видяхте ли остра реакция? От Турция видяхте ли остра реакция? Ние виждаме остра реакция от Сърбия и Унгария, въпреки че няма причина за тази остра реакция, защото за техните потребители цените не се променят. Договорите на „Газпром” са с цена в точката на доставка в съответната държава, тоест за Сърбия цената се фиксира на сръбска граница, за Унгария – на унгарска граница.

Водещ: Но това е по договор.

Асен Василев: Единственото което ние правим, е вземаме от печалбата на „Газпром” и я вкарваме в българския бюджет.

Водещ: Добре, въпросът е следният: След като имаме вече една договореност с „Газпром”, Вие изведнъж налагате 20 лева отгоре. Те как реагираха?

Асен Василев: Вие имате договореност. Ако ДДС-то от утре се смени от 20% на 9%, или от 9% на 20%, нали Вашата договореност си остава, просто се сменя данъкът.

Водещ: Това е така или иначе едностранна промяна. Какво казват от „Газпром”?

Асен Василев: Държавата може да се измени данъка във всеки един момент на всяка една стока. Става с решение на Народното събрание, както се взе решението и за въпросната такса.

Водещ: Имаше ли реакция от руска страна?

Асен Василев: Не, за момента няма реакция.

Водещ: Те казаха – добре, ще си плащаме по 20 лева.

Асен Василев: Казах, че няма никаква реакция от руска страна.

Водещ: Като няма, сигурни ли сме, че те ще ни платят тези пари? Кога трябва да дойдат?

Асен Василев: На 31 октомври ще се начисли по всичко, от 13 до 31 октомври, след което до 14 ноември трябва да бъде внесено в хазната.

Водещ: Но на този етап Вие не знаете дали ще се съобразят.

Асен Василев: На този етап имаме от няколко вносители, не от „Газпром” конкретно, които са казали, че те ще си плащат таксата.

Водещ: Другият важен въпрос: Защо Вие днес отказахте да влезете в парламента и да има извънредно заседание на парламента, което можеше да направи така, че от вторник, според Делян Добрев, ние да плащаме със 73 стотинки по-евтин бензин? Защо не влязохте, за да се реализира тази идея?

Асен Василев: Защото парламентът, както са преценили партиите, излезе във ваканция, точно за да не се случват предизборни циркове в деня преди изборите. Спокойно това нещо може да се случи след като минат изборите, да се отхвърли ветото на президента върху Закона за енергетиката, което е формалният повод да се свика заседанието. И по този начин да не се налива допълнително масло в предизборния шум.

Водещ: Аз Ви питам за реалистичността на тази теза, защото, ако Вие казвате, че да не се правят циркове в парламента, то по-голям цирк от този, който днес се случи, няма как да се случи.

Асен Василев: Той се случи не заради парламента, а заради някакъв доклад.

Водещ: Да, но там изведнъж се озоваха много хора. Моля Ви, познаваме политиката. Тоест циркът вече е консумиран, по Ваши думи. Въпросът е щеше ли да се случи това намаление със 73 стотинки, ако вие бяхте влезли в залата? Това е въпросът.

Асен Василев: Не.

Водещ: Как не?

Асен Василев: Ами в момента това, което господин Добрев иска да направи, е да махне един член на закона, който той самият е вкарал при неговото приемане, което е да не трябва да се казва на Еврокомисията предварително, за да има одобрение от нея за този механизъм за събиране на такси. В закона обаче пише, че ако не си ги платите тези такси, тоест ако сте „Лукойл” и не си платите таксата там, която да подсигури тези 73 стотинки теоретични, се налага санкция от 10 000 до 30 000 лева. При повторно извършено нарушение имуществената санкция е в трикратен размер, тоест между 30 000 и 90 000 лева. Тоест както е законът в момента, „Лукойл”, да приемем, че той важи, отпаднал е този член за предварителна нотификация към Европейската комисия, „Лукойл” плаща 90 000 лева и нищо друго не плащат. Когато се правят закони, те трябва да се правят по надлежния ред. Давам пример. Това, което стана със закона за санкциите, мина през обсъждане, видя се колко време, как трябва да пада дерогацията, наложихме нещо, което наистина се събира, което е солидарната вноска на „Лукойл”, която всъщност е допълнителен данък печалба, над 10-те процента имаха 33%, вдигнахме ги на 50. В момента „Лукойл” внасят 60% данък печалба.

Водещ: Може ли в числа, защото аз знам за едни нулеви числа, които са били... Кажете, първо колко е постъпило до днес и колко ще постъпи до края на годината по този закон.

Асен Василев: Давам Ви числа. От 2009 до 2020 г. цялата група на „Лукойл”, заедно с бензиностанциите и всичко останало в България, е отчела загуба от 1,8 млрд. Тоест корпоративен данък...

Водещ: Бидейки монополист, тя е губила през цялото време.

Асен Василев: 1,8 млрд. загуба. Тоест данък печалба за целия период не е внесен. 2021 г. е отчела печалба 170 милиона и си е платила данъка към тогавашната ставка, каквато тя е била, 10-те процента. 2022 г. е отчела печалба 404 милиона. Също си е платила данъка. До момента „Лукойл” за 2023 г. те са ми казаха, че са внесли 154 милиона лева данък, като имаше дупка във въпросната допълнителна ставка – 33, сега на 50%, че те можеха да се внесат чак юни догодина. Тази дупка я поправихме, до 31 октомври трябва да си внесат всичко невнесено като допълнителен данък печалба. На 30 ноември трябва да се внесат до 90% от всичко прогнозирано за годината. Говорим за около 400 милиона лева.

Водещ: Много е странно как за 2 години от много губеща в милиарди компания, тя се е превърнала в печеливша. Това е тема, която е извън нашия разговор, макар че той е важен разговор, сам по себе си. Но Добрев казва нещо важно. Трябвало е да бъде поискана нотификация от Европейската комисия. И ако не е бил той да пита министъра защо Вие толкова време не сте поискали тази нотификация, така че да се случат нещата с намаляването на цената на горивата.

Асен Василев: Да приемем, че министърът е пропуснал нещо, да приемем, че служебният кабинет си е свършил работата и е поискал нотификация. Санкцията за „Лукойл”, ако не спазят този закон, е в най-лошия случай, при повторно нарушение, е 90 000 лева. Значи Вие може да платите глоба 90 000 лева или да платите 1 милиард в хазната. Кое ще направите? И с това мисля, че тази тема е изчерпана за всички хора, които имат глава на раменете.

Водещ: А пък защо толкова настоявате за дерогация? Подозират Ви, че работите за Путин, че по този начин финансирате войната. Защо за Вас тази дерогация е толкова важна? Обяснете.

Асен Василев: Защото към момента, и то не е за нас, това е нещо от компетенция на Министерството на икономиката, Министерството на енергетиката...

Водещ: Ама имало два доклада, твърди Добрев. Извинете, че Ви прекъсвам. Нека да уточним за нашите зрители. Един доклад, който казва, че непременно трябва, че няма никакво значение дали ще има дерогация или не, и после някой се бил обадил, за да каже, че ще има значение. И според втория доклад е много било важно да има дерогация. Обаждали ли сте се и кой се е обадил?

Асен Василев: Има един доклад на Съвета по сигурност, който е пуснат към всички народни представители. Там е целият Съвет по сигурност.

Водещ: Няма ли два доклада?

Асен Василев: Не.

Водещ: Е как, Вие четете един, Добрев – два.

Асен Василев: Той може и пет да е прочел, не знам, него трябва да питате. Но това, което в доклада се казва много ясно, е първо има технологично време за преминаване на инсталациите на новия петрол, но по-важното е, че трябва да се осигури логистиката. В момента базите, които са в Бургас, покрай „Нефтохим”, държат запаси за 10 дни от суров петрол. И тъй като на всеки 3 дни идват танкери, тези запаси са достатъчни, за да осигурят, че рафинерията няма да прекъсне работа. Знаете, там е непрекъснат цикъл. Ако прекъсне, след това дали ще... Никога не е прекъсвал в историята, дали ще тръгне пак е доста сериозна тема на дискусия.

Водещ: „Лукойл” отдавна знаеха, че тази дерогация няма да е вечна. И те можеха да се подготвят и да си осигурят логистиката, а не да разчитат на това, което прилича малко на рекет.

Асен Василев: Точно така, можеха. Не са го направили. Парламентът затова взе решение, което казва всеки месец ще спада руският петрол, докато в рамките, мисля, че на 9 или на 10 месеца, стига до 0. Има помесечно как трябва да спада петролът, колко неруски да идва, колко руски да идва, как да се вдигнат количествата, които са налични, така че да има буфер за рафинерията да може да работи, така че всъщност да може рафинерията да мине плавно на неруски петрол.

Водещ: А защо не са го правили? Значи са разчитали на някого. Ако аз съм заплашена от нещо, винаги ще започна да действам, когато това нещо свърши, да имам резервен вариант. Някой обещавал ли им е тази дерогация, за да може те, колко време вече мина, да не направят нищичко, така че, ако утре им отнемете дерогацията, да няма непрекъсваемост.

Асен Василев: Това е въпрос към двете служебни правителства. Дерогацията влезе в сила и няколко седмици по-късно нашето правителство падна. Служебните правителства…, това, което заварихме, над 90% руски петрол в рафинерията, като се върнахме 1 година по-късно. И от тогава се работи много активно, вече има приет от парламента как да пада петролът, с какви темпове. Наложи се въпросният данък свръхпечалба, така че 60% от тяхната печалба влиза вече в хазната, излязоха на печалба. Въпреки че предишните години знаем, казах Ви каква загуба са декларирали.

Водещ: Добре, но понеже трябва много точно да разпределим времето между Вас и Томислав Дончев, защото е в предизборна кампания, Вие и в качеството си на лидери сте тук, затова Ви прекъсвам, макар че темата е важна, тя ще продължи след втория тур. Само кажете, наистина ли няма да имат коледни добавки пенсионерите?

Асен Василев: Пенсионерите трябваше да имат по-високи пенсии. И това е правилният начин, трайно увеличение на пенсиите. Ще Ви дам един избор много прост за пенсионерите. Единият избор е първите 3 години, когато дойде първото правителство на ГЕРБ, бяха замразени пенсиите, те не се увеличаваха, не се спазваше швейцарското правило. И се въведоха коледни добавки, за да се прави нещо, така политическо. Това, което аз като финансов министър подкрепих като политика на правителствата, в които участвах, и служебния, и двата редовни кабинета, е пенсиите да се увеличат трайно. От 2021 г. досега минималната пенсия е скочила с 223 лева на месец. И пенсионерите я получават всеки месец. От 1 юли тази година всеки пенсионер получава 223 лева повече, отколкото е получавал през 2021 година, а не 50 лева веднъж по Коледа. И според мен много по-правилната политика е да се вдигат трайно пенсиите, така че хората да си получават тези пари по право, а не по усмотрение на някой политик.

Водещ: Благодаря. Сега, ако не се е разглобила сглобката, ще Ви поканя след втория тур, за да разбера какви са Ви идеите за бюджета за идната година, което е много важна тема, но засега толкова. Благодаря.

Асен Василев: Благодаря ви.

Видео

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация