Република България

Министерство на финансите

Официална интернет страница

Календар

  • 2024
  • АВГ
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Още по темата

Министърът на финансите Асен Василев в "Още от деня" по БНТ

Министърът на финансите Асен Василев в "Още от деня" по БНТ
Снимка: Министърът на финансите Асен Василев в "Още от деня" по БНТ

03.11.2023 г.

Тема: Новият бюджет

Гост: Асен Василев, министър на финансите

 

Водещ: Първият ни събеседник е Асен Василев, вицепремиер, министър на финансите и съпредседател на „Продължаваме промяната”. Здравейте.

Асен Василев: Здравейте.

Водещ: Готов ли е проектобюджет 2024 и какъв ще е – ще стегнем коланите или Вие ще отворите кесията?

Асен Василев: Работим по проектобюджета в няколко варианта, тъй като знаете, че нормално октомври месец се приемат данъчните закони, но тъй като парламентът е във ваканция заради местните избори, данъчните закони ще бъдат приети в първата половина на ноември и съответно ние ще финализираме приходната, съответно и разходната част на бюджета. Към 15 ноември смятаме да го обявим да тръгне за обсъждане.

Водещ: И какво ще предложите за обсъждане, освен, че ще държите под 3% дефицит? Въпросът е това няма ли да бъде за сметка на ръста на доходите.

Асен Василев: Не. Бюджетният дефицит на начислена основа предвиждаме до 3%, на касова основа ще е по-малко, както и тази година 2,5% очакваме на касова основа дефицит в края на годината. Бюджетът е разчетен при брутен вътрешен продукт от 205 милиарда лева, а знаете, че това е около 3% ръст спрямо тази година. Инфлацията се очаква да се успокои, да падне под 5%, даже по-близо до 4. Ръстът на доходите, който очакваме, е някъде между 10 и 15% на годишна база да се увеличат средните работни...

Водещ: Ръстът ще изпревари инфлацията, това залагате.

Асен Василев: Със сигурност. Това се случи тази година, и миналата година, и в годината на най-голяма инфлация. Ако погледнем Евростат 2022, всъщност ние имахме най-високия ръст на доходите, в това число и най-високия ръст на доходите в Европейския съюз, след като махнем инфлацията от тях. Това очакваме да продължи като тенденция. Пенсиите ще се осъвременяват по швейцарското правило, което означава също около 10% ръст там да се получи. И като цяло се залага политиката, която следва за учителите – 125% от средната работна заплата. Да се достигнат нивата, които са за лекари, медицински сестри, въобще инвестициите в социалната система са доста големи в здравеопазване, образование. Рекордни капиталови инвестиции залагаме, от над 11 милиарда лева за догодина капиталови инвестиции. Така че бюджетът ще бъде доста ориентиран към растеж. И мисля, че това, което виждаме последните няколко години, подкрепят една такава политика за изпреварващ ръст на доходите на хората и в същото време подкрепа на бизнеса да може да прави инвестиции, така че всъщност тези по-високи заплати да бъдат оправдани с по-висока производителност.

Водещ: Точно това исках да попитам, зад всичките тези числа какви политики и намерения стоят за управлението.

Асен Василев: Политиките, които са заложени в правителствената програма по сектори, няма да минавам през всяка една от тях, общата финансова логика, която следваме последните няколко години и мисля, че тя започва да дава доста добър резултат, е, че трудът трябва да бъде заплатен добре, изпреварващо на инфлацията. В същото време фирмите да бъдат подпомогнати да си купят машини, да станат по-производителни. Защото това е начинът България да стигне средноевропейските нива и да станем по-богати. Няма как да станем по-богати, ако държим заплатите ниски, защото, за да сме богати, трябва хората да имат добри доходи. И всъщност това, което и много често казвам на делегации, които идват и от чужбина, бизнес делегации, ако сте дошли тук за евтината работна ръка, по-добре си отивайте вкъщи. Това, което ние искаме, са добре платени работни места. Ние сме готови да подпомогнем бизнеса с инвестициите това да стане и това не е, нали, някой път покажем нашата производителност – това не е нещо магическо. Един човек се качва на самолета, отива от София във Франкфурт. И получава и защитава два пъти по-висока заплата. Защо? Защото има по-висока добавена стойност, повече машини и може да произведе – същият човек със същите умения, не е господ свише нещо да му е дал за тези два часа като умения. Просто организацията, която е направена, машините, с които се работи, достъпът до пазари. Затова тук говорим за Шенген, еврозона и така нататък, което да улесни нашия бизнес като достъп до пазари, да махне транзакционната такса, всеки път като се изнася и внася.

Водещ: Първо трябва да ни приемат в Шенген, г-н министър, да влезем в еврозоната, да покрием критериите и едва тогава вече можем да се радваме на преимуществото.

Асен Василев: За това работим. За Шенген работим изключително активно, за еврозоната вече официално излезе комисия да кажа, че сме покрили абсолютно всички критерии, освен инфлационния и там също сме на път да постигнем доста добри нива.

Водещ: Само че Шенген се отдалечава.

Асен Василев: Не съм сигурен.

Водещ: Така ли, защо?

Асен Василев: Това, което видяхме като изказвания и на холандските, и на австрийските политици...

Водещ: Чухме „не”.

Асен Василев: Чухме „не” конкретно за България. От Холандия това, което чухме, чакаме писмо от Европейската комисия, че сме изпълнили препоръките от доклада, който излезе юли месец. Тези препоръки в голямата си част бяха изпълнени последните 3 месеца работа на парламента. Остават конституционните промени, които също се движат като минат второ четене. Това, което чухме от Австрия, е не, че България и Румъния не са готови, а че Австрия като цяло има проблем с шенгенското пространство, но това е разговор, който е за въобще как да изглежда Шенген. Който не е конкретно насочен срещу България и Румъния или че ние не сме готови за влизане в шенгенското пространство. И там също може да се работи с австрийците, за да се види как може да бъде променено шенгенското пространство, с нас в него.

Водещ: Понеже споменахме еврозоната, след мъничко искам да се върнем с още две неща, да уточним в бюджета. Но понеже споменахте току-що и еврозоната, срокът, който поставихте, си остава януари 2025 година, но пък ви критикуват за липса на разяснителна кампания, защото страховете на хората са реални и съществуват.

Асен Василев: Аз мисля, че българите разбраха, че няма нищо страшно, свързано с еврозоната и с еврото, но ще продължим с разяснителната кампания.

Водещ: Не закъснявате ли с нея?

Асен Василев: Ами донякъде да, донякъде не, защото е много важно преди самото влизане да е ясно какво точно ще се случи. Но това което ясно мисля, че за всички български граждани, че ние сме вързани за дойче марката, след това за еврото, като спря да има дойче марка, от 1998 година. От тогава всичко в България се определя на базата на евро. От, ако искате, продажбата на недвижими имоти, до цената на стоките и услугите. Ние нямаме собствена монетарна политика, не се е променял курсът спрямо еврото. Българската народна банка няма какво да направи, ако Европейска централна банка вземе някакви решения. И затова е много по добре да участваме във вземането на тези решения, а не те просто да идват при нас автоматично, без да сме участвали в тяхното обсъждане и вземане.

Водещ: И тук идват опасенията на хората. Цените ще станат същите, но в евро, тоест два пъти ще се увеличат, лихвите как ще се променят, банките готови ли са.

Асен Василев: Лихвите ще паднат, тъй като лихвите в... знаете, че в момента ние имаме по-висока премия спрямо европейските лихви, тъй като не сме приели еврото. Тоест лихвите трябва да паднат. Цените ще са такива, каквито са в момента. Знаете, че има една година период, когато цените се обявяват и в двете валути – 6 месеца преди приемане, 6 месеца след приемане, така че да няма спекулации. И що се отнася до това дали банките са готови, много усилено се подготвят. Голяма част от банките и в момента издават и еврови карти и могат да работят с евра абсолютно навсякъде. И държавната администрация подготвяме също много активно в тази посока.

Водещ: Добре. Казахте в началото на разговора, че ще има 10% увеличение за пенсиите, нали така?

Асен Василев: По швейцарското правило мисля, че горе-долу там излиза.

Водещ: А коледни надбавки за пенсионерите ще има ли?

Асен Василев: Коледните надбавки не зависят от бюджета догодина, а от бюджета тази година. Тази година в бюджета бяха заложени 12% трайно увеличение на пенсиите, което е значително повече от да се заложи коледна надбавка декември месец.

Водещ: Какво казвате с това сега?

Асен Василев: Това, което ви казвам, е, че политиката, която провеждаме, поне аз откакто съм финансов министър, е трайно увеличение, а не еднократни надбавки.

Водещ: Да, вие сте го казвал и друг път, но сега казвате ли ни – не, няма да има коледни надбавки тази година?

Асен Василев: Това, което ви казвам, е, че залагаме трайно увеличение на пенсиите и догодина, както заложихме и тази година.

Водещ: Какво ще запишете в Бюджет 2024 срещу перо култура? Имаше протести в цялата страна. Те искат да обърнете внимание, чувстват се в задния двор на държавата.

Асен Василев: Бюджетът за култура е увеличен с над 50%.

Водещ: Достатъчно ли е това обаче? Чухте ли ги чухте ли исканията?

Асен Василев: Чухме исканията, да.

Водещ: Какво ще им отговорите?

Асен Василев: Това, което ще им отговоря, това, което си говорих и с министъра на културата вчера. Бюджетът е даден. Въпросът е този бюджет как се разходва, за какво се разходва и дали зад него стои реална дейност. И ще ви дам пример. Бюджетът за театри се дава на база продадени билети. Тази година театрите са продали повече билети, ние трябва да им дадем 20 милиона повече над това, което е предвидено в бюджета. И те ще ги получат, защото са ги изработили. Имали са постановки, хората са отишли на постановки. Тези пари ще се намерят, въпреки че не са им в бюджета. Давам ви друг пример, с читалищата. Пуснахме проучване към всички читалища в страната, 3600 читалища, какво са правили последните 12 месеца, те да ни кажат. Имат танцови състави, имат школи за деца, някаква постановка има, библиотека в читалището, нещо се е случило, изложба е станала. Всичко, което се случва в читалището, да ни кажат. От тези 3600 читалища 400 читалища ни върнаха и казаха, ние не сме правили нищо. Тези 400 читалища получават точно толкова пари, на база на субсидирана бройка и квадратен метър им се дават парите, колкото читалища, които имат по 5 танцови състави и хора, които ги организират. И това, което казах на министъра на културата, е нека да променят начина, по който парите стигат до културата и ще получат колкото пари искат. Но не да плащаме на квадратен метър и субсидирана бройка за неработещи читалища, а да платим там, където наистина има дейност и на тези хора, които поддържат танцови състави. Аз това казах, резултатите са потресаващи и в двете крайности. Има хора, които с никакви пари правят чудеса. И те трябва да бъдат подкрепени и да получат 5 пъти, 10 пъти повече средства. А има хора, които получават едни пари, врътнали са ключа на читалището и то стои затворено. И всъщност тук работата наистина и на Министерство на културата да промени стандарта и начина, по който...

Водещ: Който работи, ще получи пари.

Асен Василев: И то доста повече.

Водещ: Добре. На какво разчитате на приходната част, за да осигурите всичките тези средства? Предвижда ли се промяна на данъчната политика?

Асен Василев:  Не. Данъчната политика остава с текущите данъчни ставки. Имаме тук-таме изсветляване и затягане. Някои индустрии дойдоха с искания да се промени начинът, така че да се изсветлят индустриите. Примерно трюфелите са такъв пример. Не че ние искаме да се занимаваме с тях, те дойдоха.

Водещ: Те също имаха проблем, който публично...

Асен Василев: Да, те дойдоха при нас. След това казаха, че сме ги разбрали, ама не напълно. Имахме още разговори, подадоха си писмено корекции по време на обсъждането и сега сме отразили точно както искат да се случат нещата.

Водещ: А към момента хазната как се пълни?

Асен Василев: Към момента сме много добре. НАП са събрали около 16% повече данъци, отколкото миналата година. Имахме в началото на годината, заварихме проблем с несъбрано ДДС при внос най-вече от горива, също се коригира доста добре. Излязоха предварителните данни към края на октомври, дефицитът е 0,8%. Знаете, че на годишна база трябва да имаме дефицит от 2,5% на касова основа, предвиждаме, ноември и декември, каквото и да се случи, най-вероятно ще бъде малко под този дефицит, който е по бюджет.

Водещ: Преди известно време стана ясно, че ще се взима нов външен дълг. И опонентите ви реагираха бурно и гневно. Защо се налага?

Асен Василев: Защото е записано в бюджета, защото като имаш дефицит, трябва да го финансираш.

Водещ: Но не казахте параметрите.

Асен Василев: В бюджета са записани параметрите. Колко е максималният дълг, който държавата може да вземе. Максималният дълг е 7,5 млрд, от които от над 3 милиарда е връщане на стар дълг. И остават 4 милиарда лева, който трябва да се вземе като нов дълг на държавата. Съотношението дълг към брутен вътрешен продукт, което е това, което се следи от Европейската комисия и устойчивия параметър, 2021 година беше около 24%, в момента е на 22%, тоест реално дълг към брутен вътрешен продукт очакваме да... то падна вече и очакваме да продължи да пада до края на годината, като за догодина предвиждаме пак да сме в тези параметри, 22-23%.

Водещ: „Лукойл”. Защо толкова се противите срещу отмяната на дерогацията и наистина така не защитавате ли руските интереси – нещо, в което ви обвиняват от ГЕРБ?

Асен Василев: Не. „Лукойл”, това, което правим в момента и това, което предложихме, е да се затвори една дупка в законодателството, да си плащат данъците сега, а не догодина чак юни месец, следствие на което те си плащат данъците сега. Тази година очакваме от „Лукойл” над 400 милиона лева данък. Данъчната ставка вече, от 13 октомври, когато влезе в сила решението на парламента, последното, е 60%. Данък печалба им се събира, освен всичко друго, което трябва да си плащат. Ако говорим за прословутите стотинки и така нататък, истината е, че България...

Водещ: За тези 73 стотинки...

Асен Василев: Които бяха 1 лев, пък сега станали 73...

Водещ: Ще има ли такова намаление?

Асен Василев: Хайде да ви попитам така, ако бензинът в България е със 73 стотинки по-евтин от бензина в Румъния, какво мислите, че ще се случи?

Водещ: Какво ще се случи?

Асен Василев: Цените ще се изравнят. И те ще се изравнят по една много проста причина. Има достатъчно, видяхме го, когато ходеха към Украйна за колко всъщност закарахме готови петролни продукти в Украйна, и дизел, и бензин. Цените ще се изравнят и това е, което виждаме през цялата история. Цените са плац, това е Европейският индекс на цени преди данъци и акцизи и така нататък. И България винаги е била точно толкова, колкото е плац.

Водещ: Тогава ГЕРБ грешат ли в изчисленията, защото това е темата, която те непрекъснато коментират и настояват, в лицето на Делян Добрев, техния депутат.

Асен Василев: Грешат дотолкова, доколкото няма как бензинът да е по-евтин. Въпросът е да се сложат данъци и да се събере тази допълнителна печалба, която „Лукойл” реализира. И това е, което направихме. Ако погледнете „Лукойл” през годините, от 2009 до 2020 г. „Лукойл” е реализирал 1,8 милиарда лева загуба. Тоест данък печалба ние не сме видели. 2021 година излизат за първи път на печалба, 2022 г. печалбата им е над 400 милиона на групата, тази година 400 милиона ще им е данък печалбата. Така че всъщност това е начинът българската хазна да вземе тези пари и те да не останат в ръцете на „Лукойл”.

Водещ: Добре. „Газпром” реагираха ли на това, че въведохте такса, освен, че президентът реагира на конституционния съд? Унгария реагира, Сърбия реагираха. А „Газпром”?

Асен Василев: Не. „Газпром” има едно единствено изказване на шефа на „Газпром”, който казва, че „Газпром” е достатъчно богата компания и те не се притесняват от нищо.

Водещ: Значи ще си платят, така ли?

Асен Василев: Това вие го казвате, той не го е казвал. Ще стане ясно на 14 ноември.

Водещ: Добре. На балотажа стана ясно вече, официално ще може да се гласува с машини. Като видяхте какво стана с хартиените бюлетини, това брутално дописване и нередности, на които всички станахме свидетели, г-н министър, няма ли да признаете отговорността на Министерството на електронното управление, на заместник-министъра, че с действия или бездействия подложиха на риск изборния процес?

Асен Василев: Заместник-министърът оторизира машинното гласуване.

Водещ: Имал ли е право? Според решенията и мотивите на ВАС излиза, че не.

Асен Василев: Ами тогава дайте да отменим всички избори последните 3 години. 5 пъти правихме избори и доколкото знам в голямата част тези избори почти винаги е подписвал заместник-министърът, а не министърът. Но за първи път това се оказва проблем.

Водещ: За първи път, казвате, че това се оказва проблем.

Асен Василев: За ЦИК, който е в същия състав, пак за същите последни 6 избора.

Водещ: Добре. И понеже само в скоби да отворим, говорихме за министър Йоловски, оказва, че е под охрана. Разбрахме, че премиерът не го е попитал за какво става дума, но вие поинтересувахте ли, знаете ли нещо повече за това? Твърди се, че му е оказван натиск от ваши колеги съпартийци, от Кирил Петков, от Божанов.

Асен Василев: С министър Йоловски не съм си говорил въобще, тъй като не съм го виждал, откакто станаха тези събития. Но това, което чух публично, мен силно ме озадачи. Говори се за някакви 600 милиона. Бюджетът на Министерството на електронното управление е 66 милиона, тази година. Всичко – от заплати до тоалетна хартия.

Водещ: Ще разберем ли в този сюжет за какво става въпрос?

Асен Василев: Има си прокуратура, има си министър Йоловски. Честно казано, такива глупости съм чул през годините, казани от всякакви хора. Има си органи за тази цел. Министерството на финансите не е разследващ орган.

Водещ: Вие ще гласувате ли? Не успяхте на първия тур.

Асен Василев: Да.

Водещ: Как? Да няма заобикаляне на закона?

Асен Василев: Не. Подадох си официално да се заличи въпросния адрес, който е свързан с... какво беше там, от 2000 година, че съм нямал уседналост там. Така че би следвало да може да гласувам.

Водещ: Добре. И ще спазвате закона в срок, така както трябва да бъде.

Асен Василев: Аз вече съм го спазил.

Водещ: Добре. Чухме тези дни Бойко Борисов, който ви е сърдит заради острото ви поведение в кампанията, от кадровата ви политика, че не са гласувате решения с него. И той каза, че за него сглобката на съществува. А за вас съществува ли?

Асен Василев: Вижте, както казах и в самото начало, и много пъти са ме питали ваши колеги, това правителство съществува, за да свърши няколко основни неща за България. Шенген, еврозоната, да се отпуши бизнес средата, така че да тръгнат инвестициите и да се повишат доходите на хората, което се случва. Знаете, че ни предстои влизане в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, което ни поставя в световната карта.

Водещ: Но тези скандали, на които станахме свидетели, местните избори в крайна сметка и резултатите от тях ще счупят ли окончателно сглобката, или напротив, ще затегнат тук-таме някъде гайките и ще си стиснат ръцете като минат изборите след понеделник?

Асен Василев: Честно казано, ако виждате какво се случва всеки един ден, всеки един час, всеки един текст е битка. Това не е стиснали сме си ръцете и всичко върви по мед и масло. Мисля, че това го виждат и гражданите.

Водещ: Да, дори самият премиер Денков каза, че с такова напрежение не си заслужава кабинетът да продължава.

Асен Василев: Това, което аз мисля, че си заслужава кабинетът да продължава, докато той произвежда резултати. В момента, в който кабинетът спре да произвежда резултати, наистина няма да си заслужава да съществува. И това, което искам да кажа е, че за мен кабинетът съществува, въпреки политическото противопоставяне, защото поне от наша страна има осъзнаване, че има цели, които са по-важни от тясно партийните цели. А оттам нататък дали господин Борисов го осъзнава и дали за него тези цели са по важни, зависи от него.

Водещ: Ако той ви подкрепи в битка, важна за вас, сега на местния вот, това ще промени ли по някакъв начин отношенията ви?

Асен Василев: Не. Отношенията не са... Как да кажа, кой кого подкрепя в някаква битка. Това, което мен ме интересува, ще ви дам пример с финансите и с бюджета. Това, което мен ме интересува, е, когато направим бюджет, този бюджет да е добър за хората, за България и за бизнеса. И това е, което трябва да бъде подкрепено, а не Асен Василев или някой друг.

Водещ: Ще видим как ще реагират в зала. Благодаря ви за това, че бяхте наш гост днес.

Видео

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация