Република България

Министерство на финансите

Официална интернет страница

Календар

  • 2024
  • АВГ
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31

Интервю на министър Асен Василев за предаването "Панорама" по БНТ

Интервю на министър Асен Василев за предаването "Панорама" по БНТ
Снимка: Интервю на министър Асен Василев за предаването "Панорама" по БНТ

18.11.2023 г.

Водещ: Асен Василев, министър на финансите. Добър вечер.

Асен Василев: Здравейте.

Водещ: Кой беше виновен за вчера?

Асен Василев: Аз мисля, че Стилиян Петров доста ясно описа картината.

Водещ: Но за хаоса кой беше виновен? За хаоса, говоря. Кметът на София... Всеки обвинява другия. Вие обвинявате министъра, от ГЕРБ обвиняват кмета и така нататък.

Асен Василев: Аз лично никой не съм обвинил, но това което видях, са едни изключително грозни сцени, които показаха две неща. Първо, не мисля, че е нормално фенове да палят и да хвърлят бутилки. От друга страна също така не е нормално полицията да бие хора, които са паднали на земята. Така че и от двете страни не можем да кажем, че има прав или крив. Просто стана една изключително грозна картина, в основата на която е решението на футболния съюз да не се допуснат хората до стадиона.

Водещ: Г-н Василев, Вашата партия, Вие искате ли оставката сега на вътрешния министър в същото Ваше правителство, последно, или вече не я искате?

Асен Василев: Г-н Денков, премиерът, както знаете, освободи заместник-министъра по оперативната дейност...

Водещ: И с това свърши ли всичко?

Асен Василев: ... който ръководи въпросната операция. От там нататък премиерът има преценката за това кой да бъде в неговия екип.

Водещ: Защото това дойде от Вашата партия днес, от Кирил Петков.

Асен Василев: Има искания от нашата парламентарна група, пак казах, премиерът е премиер точно затова, за да носи тази отговорност и да има тази преценка.

Водещ: Тоест парламентарната група поддържа това искане. Вие сте съпредседател на партията, не може да не знаете.

Асен Василев: Да, поддържа го.

Водещ: Що за правителство е това сега? Вие си искате взаимно оставките, не е ясно кой кого подкрепя и кой кого е номинирал там и всеки по-лек вятър може изведнъж да срути конструкцията. Ето, изведнъж днес сядате и се разбирате за пореден път. Можем ли да наречем това стабилност?

Асен Василев: Аз не бих го нарекъл стабилност. Още от самото съставяне на това правителство то е един много тежък компромисен вариант, за да може България да се придвижи напред по няколко ключови цели – Шенген, еврозоната, повишаване на доходите на хората. Всичко това е заложено и в правителствената програма и Вие знаете, че това правителство има ясен хоризонт от 18 месеца, за да изпълни тези си цели.

Водещ: Вие ли отстъпихте днес за дерогацията или ГЕРБ и ДПС?

Асен Василев: Имахме нормален разговор, в който, както знаете, там имаше две неща, за които се говори. Едното е да не отиват повече пари към „Лукойл“ и оттам към Русия, а другото е да не се вдигнат цените на горивата за българските граждани и да има достатъчно време, за да може да се мине към неруски петрол. Решението всъщност защитава и двете точки. Спираме износа, който спира голямата част от парите за Русия максимално скоро, на 1 януари догодина, а на 1 март, което е технически минималният срок, за да може да се мине към неруски петрол, без да се застраши подаването и сигурността на доставките на горива в страната, се спира дерогацията напълно.

Водещ: Защо обаче точно Вие, уж прозападните, се дърпахте да се спре тази дерогация по-рано? Да, такава е логиката, но Вие се дърпахте.

Асен Василев: Точно заради тази логика. Ако спрем дерогацията от днес за утре, за 3 дни, и някой да трябва, да може да намери танкери, които да дойдат – пътуват обикновено танкерите от Близкия изток в България поне 20 дни. Ако кажете, след 3 дни спирам вноса, другите 17 дни откъде точно ще дойдат? И точно за да не се застраши това, българските граждани да могат да имат достъп до нормални горива на нормални цени, да не се прекъсне подаването на гориво в страната, си има технологично време този процес да се случи. И това не го казвам аз като министър на финансите, или премиерът, има доклади на Министерство на енергетиката, Министерство на икономиката, на службите за сигурност, които са анализирали тези рискове и са дали една програма, която е оптимална.

Водещ: Само с да или не – потвърждавате ли цифрата 1 милиард, изтекла към Русия, през „Лукойл“? Разследванията на „Политико“, твърденията на Делян Добрев и така нататък.

Асен Василев: Не.

Водещ: Не я потвърждавате. Колко е обаче?

Асен Василев: Данък печалба, която „Лукойл“ ще плати тази година, е около 400 милиона лева, а печалбата, която компанията реализира, е около 600-650 милиона лева. Тоест 250 милиона лева е печалбата, която те ще реализират, която ние не вземаме за българската хазна.

Водещ: Добре. Сега, обаче не отстъпихте ли Вие днес с това, което казахте, че дефакто ще преработвате бюджета? Тоест, каквото поиска Борисов, Вие го правите.

Асен Василев: Има притеснения, които според мен са неоснователни. И те са свързани с включването на приходите от таксата за преноса на руски газ в приходната част на бюджета. Имат притеснения колегите, махнахме ги тези приходи, съответно намалихме и капиталовата програма и инвестициите. Тя пак остава рекордна, 10 милиарда, но по този начин ние си запазваме 3%, бюджетът влиза в рамки, ако тези приходи се реализират, по-скоро когато, според мен, ще можем да направим актуализация, да си признаем тези приходи и да си довършим капиталовата програма така, както беше оригинално замислено.

Водещ: Защо не можете да си съберете приходите, а залагате още по-амбициозен бюджет, с още по-голямо харчене?

Асен Василев: Във въпроса Ви има, как да кажа, грешка. Ние си събираме приходите. В момента, ако погледнем, приходите вървят много добре. Справките аз си ги получавам ежедневно, ако погледнем към момента основния приход, за който говорим, примерно ДДС-то, за което толкова често се говори, то в момента е нагоре 18% за сделки в страната. Там, където имаме дефицит, в един-единствен приход, това е ДДС от внос, където заварихме огромен дефицит. Агенция „Митници“ първото полугодие беше събрала значително по-малко, отколкото миналата година. И те в момента наваксват. Дали ще успеят да наваксат до края на годината е въпрос, но като цяло очакваме приходната част да се реализира в почти обема, който е заложен.

Водещ: Това означава ли, че ще остане ниското ДДС за туризма?

Асен Василев: В момента това, което сме внесли като данъчни закони за разглеждане в парламента, е с 9% ДДС и мерки за изсветляване.

Водещ: Добре, а защо, ето, не може да спрете злоупотребите с обществени пари? Ето един пример, много дребен. Макар че не знам дребен пример ли е, като става дума за милиони. Обезщетенията от лъжливите основания от трудовите борси в Западна Европа, във Франция. Там изтичат милиони, а Вие ще облагате бакшишите.

Асен Василев: Може би да започнем от облагането на бакшишите. Бакшишите са обложени и в момента. Само че не само с 10% данък, а и с осигуровки за пенсии, осигуровки за здраве, обща данъчна тежест над 30%. Съответно бакшишите се плащат кеш и никой тези данъци не ги плаща. Ако те се обложат само с 10% данък, тогава данъчните няма се гонят с ресторантьорите. При 10% данък, без да трябва да се плащат осигуровки и така нататък върху бакшиша, тъй като той не е част от основната заплата. Това вече би изсветлило това плащане. Тоест там всъщност данъка  го намаляваме от над 30% на 10%, а не че го облагаме тепърва. Той е обложен и днес, но никой не плаща данъка. И когато говорим за мерки за изсветляване, не говорим за вдигане на данъците, в общия случай говорим за намаляване на данъците или за по-добър начин да се събират. Това, за което Вие говорите, за измамата, още в миналия редовен кабинет с министър Гьоков, беше тогава на МТСП, както и този - с министър Шалапатова, сме говорили, дали може да се промени законодателството. То е европейско, така че мнението на МТСП е, че не може. Но това, което направихме, Главна инспекция по труда, тези хора веднага им дава възможност да започнат работа на ново място. Те отказват и съответно спират да им се изплащат тези компенсации. Така че го отработваме през, как да кажа, процеса.

Водещ: Като трупате дълг не рискувате ли влизането в еврозоната?

Асен Василев:  Не. Защото не трупаме дълг.

Водещ: А тези харчове къде отиват?

Асен Василев: Давам Ви пример. Дългът 2020 г. беше 22,8% от БВП. 2021 г. беше 22%, 2023 г. беше пак 22,8%. В края на тази година ще приключим с около 23% от брутния вътрешен продукт. Когато расте брутният вътрешен продукт, е нормално и дългът да расте. Важното е устойчиво параметър, който и Европа гледа, какъв процент от брутния вътрешен продукт е нашият дълг. Той в момента е около 22-23%. Изискването, при което влизаме в мониторинг, Маастрихтските критерии, е 60%. Последните години, въпреки всички приказки за разточително харчене и така нататък, видяхме, че дългът си остана в рамките на 22-23% от БВП и не се вдигна. Така че това трупане на дълг, за което се говори, ако БВП е 100 милиарда, да кажем, и заемеш 2 милиарда дълг, това е 2% от БВП. Ако БВП-то е 200 милиарда, 2% от БВП са 4 милиарда. Тоест това, че сумите в абсолютна стойност са по-големи, не означава, че трупаме дълг, тъй като се вдига брутният вътрешен продукт и имаме по-голяма възможност да го връщаме и точно затова се гледа съотношението между двете.

Водещ: Как гледате на това, че сте най-атакуваният министър в момента?

Асен Василев: Като комплимент.

Водещ: Обаче към момента на ротацията Делян Пеевски, който днес обяви кандидатурата си, може да бъде лидер на ДПС. Към момента на ротацията. Това няма ли да направи ротацията по-тежка или ще я направи по-лека?

Асен Василев: Аз не мисля, че кой лидер на ДПС би имало отношение към ротацията.

Водещ: Ще Ви подкрепя директно Делян Пеевски. То не че не Ви подкрепя сега.

Асен Василев: Ротацията е договорена между „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ за смяна на министър-председателя. От там нататък аз лично не виждам някакъв драматизъм около това събитие.

Водещ: Не се ли страхувате, че Вашата оставка може да се окаже цената за оцеляването на тази конструкция, на това правителство?

Асен Василев: Аз не съм женен за тази позиция. Докато мога да бъда полезен за страната и за хората, ще върша тази дейност. Ако не мога да съм полезен, няма да я върша. Мисля, че това, което започна разговора, с БФС, дава много ясна картина за всеки един от нас, че ако престоиш прекалено дълго, обикновено ставаш излишен. Много по-добре е човек, като си е свършил работата, да си тръгне навреме.

Водещ: Благодаря Ви засега, г-н Василев.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация