Република България

Министерство на финансите

Официална интернет страница

Календар

  • 2024
  • АВГ
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31

Интервю на министъра на финансите Асен Василев в предаването "На фокус" по Нова телевизия

Интервю на министъра на финансите Асен Василев в предаването "На фокус" по Нова телевизия
Снимка: Интервю на министъра на финансите Асен Василев в предаването "На фокус" по Нова телевизия

01.04.2024 г.

Водещ: Григор Димитров отново е в Топ 10 на световния тенис, а Димитър Главчев ще е служебен премиер на България. Отново отиваме на избори, шести поред. Колкото повече ѝ върви на България в тениса, толкова по-тежка става политическата криза в България. За мач пойнта между  „Продължаваме промяната-Демократична България“ и ГЕРБ-СДС, завършил с поредни избори, шести поред, на фокус е финансовият министър в оставка Асен Василев. Здравейте.

Асен Василев: Здравейте.

Водещ: Има такава някаква обратно пропорционална зависимост, ми се струва. Да започнем от там, извън шегата, днес сме в Шенген по въздух и вода и отиваме на избори в същото време. Това отдалечава ли ни от сухопътния Шенген, който е реално истината, за която се борехте в тази некоалиция - да стигнем в този заветен момент?

Асен Василев: Ние се борехме за Шенген, сухопътният Шенген е част от това. Все още вървят разговори, които ще трябва да продължат, очевидно от служебния кабинет, с Австрия, която е единствената държава останала, която блокира сухопътния Шенген за България и Румъния. Със сигурност не помага, не мисля, че ни отдалечава драматично, тъй като България и Румъния вървят в пакет, така че…

Водещ: Тоест тук Румъния ще ни дърпа на гърба си?

Асен Василев: Нека да кажем, че Румъния мина през серия от избори, миналата година ние имахме политическа стабилност. Когато двете държави се движат в пакет, това помага със сигурност.

Водещ: А могат ли да бъдат разделени от този пакет?

Асен Василев: Вече не. След решението на Холандия да ни пусне напълно, в това число и сухопътно, което беше разликата между България и Румъния, вече няма как да се раздели пакетът.

Водещ: Кога очаквате това да се случи, защото слушах, мисля днес, Стоянов да казва, че очаква до края на годината да се случи това, вътрешният министър?

Асен Василев: До края на годината очакваме да се вземе решението, а самото падане на границата да се случи догодина.

Водещ: Споменах Калин Стоянов. Все още ли смятате, че, ако той остане и в служебното правителство министър на вътрешните работи, това ще бъде грешка и какво прозира зад това ваше твърдение?

Асен Василев: Нещо много просто. В съвременната ни история има един министър на вътрешните работи, който успя да ограничи купения вот, платения вот и машинациите на изборите и той се казва Бойко Рашков. На последните избори, които минаха с министър на вътрешните работи Калин Стоянов, видяхме две неща – над 20 процента невалидни бюлетини и масово купуване на гласове. Очевидно, че той не се справи конкретно с тази задача да се организират честни избори.

Водещ: Но той беше министърът, който не успяхте да смените по време на общото управление.

Асен Василев: Знаете, че договорката беше, че министри могат да се сменят само със съгласие и от двете страни.

Водещ: Смятате ли, че сега ще бъдете послушани и реално служебният министър-председател Димитър Главчев ще го смени?

Асен Василев: Това зависи от господин Главчев и от президента, тъй като служебният министър-председател предлага, президентът назначава.

Водещ: Съмнявате ли се, че ще остане той министър на вътрешните работи?

Асен Василев: Това не е въпрос към мен, няма как да гадая.

Водещ: Искате и министърът на електронното управление да бъде равно отдалечен. И  от тази комбинация ясно личи това, че ви притеснява какво ще се случва с организацията на изборите.

Асен Василев: Притеснява ни да не би да се направи пак манипулация и българските граждани да трябва да гласуват на хартия и 20 процента от бюлетините да са невалидни.

Водещ: Според вас, какви ще са белезите на манипулацията? Кое ще покаже дали се случва манипулация предварително?

Асен Василев: Да не се гласува на машина, първо, защото това позволява да се манипулира вотът много по-лесно, и второ, ако видим масирано купуване на вот и липса на противодействие от страна на МВР.

Водещ: Слушах Борисов да казва, че всъщност, не беше категоричен за машинния вот, по-скоро каза, че отново не иска да станат манипулации. Това вие чухте ли го и как го тълкувате в случая, възможно ли е отново да бъдем, девет месеца по-късно, пак на хартия?

Асен Василев: Силно се надявам, че не, защото законът казва, че трябва да се гласува или на машина, или на хартия по избор на гласоподавателя. Това е текущият Изборен кодекс и тази възможност трябва да бъде дадена на всички гласоподаватели. Що се отнася до манипулациите, за които се говори, за машините, искам да напомня едно нещо, което може би убягва на господин Борисов и на част от хората от ГЕРБ. Когато ГЕРБ загуби изборите през 2021 година, юли месец и после ноември, нямаше Министерство на електронното управление. То беше създадено за първи път в кабинета „Петков“. Машините тогава ги управляваше „Информационно обслужване“ с ръководител Ивайло Филипов, който е там вече десета година.

Водещ: Защо го казвате това?

Асен Василев: Защото, ако някой мисли, че някой е манипулирал машините, организацията, която се занимава реално с изборите, е „Информационно обслужване“. Шефът н „Информационно обслужване“ е назначен от ГЕРБ преди десет години. Не е сменян нито при служебните кабинети на Радев, нито по време на кабинета „Петков“, нито сега, по времето на кабинета „Денков“. Тоест един и същи човек е организирал всички тези избори.

Водещ: Разбрах Ви. Предстои да видим какво ще бъде решението на Димитър Главчев, как ще бъде одобрено то от президента. Кажете ми, за него не Ви попитах, вие бяхте против, „Продължаваме промяната-Демократична България“, шефът на Сметната палата да стане премиер, но това се случи. Все пак вината не е ли в този списък, който беше приет?

Асен Василев: Списъкът не казва един човек, той дава избор от десет човека.

Водещ: Но тези десет човека - при всеки от тях, особено при срещите с президента, стана ясно, че прозират определени проблеми те да бъдат.

Асен Василев: Проблеми дали прозират, или не прозират е въпрос на разговор между президента и съответните хора. Със сигурност един от по-политически натоварените избори е да избереш човек, който е бил председател на Народното събрание от една от основните политически сили.

Водещ: На което Борисов се противопостави.

Асен Василев: Нека да кажем, че противопоставянето е леко проформа, според мен.

Водещ: Проформа,  игра за публиката?

Асен Василев: Мисля, че сме видели достатъчно добри театрални заложби.

Водещ: Имаше ли друг, който да иска да бъде министър-председател?

Асен Василев: Не мога да ви кажа.

Водещ: Не го знаете?

Асен Василев: Това е въпрос към президента и към съответните хора, които са говорили с него.

Водещ: Тоест не сте разговаряли примерно с Андрей Гюров на тази тема?

Асен Василев: Не.

Водещ: Не сте. Кажете ми, Борисов каза, че не е виждал Главчев от седем години, въпреки че преди година ГЕРБ го номинираха и наложиха кандидатурата му за шеф на Сметната палата. Това достоверно ли е, според вас?

Асен Василев: Трябва да питате господин Борисов и господин Главчев. Аз лично се съмнявам, че от десет години не са се виждали…

Водещ: Седем.

Асен Василев:…седем, при условие, че господин Главчев мисля, че беше шеф на парламента преди по-малко от седем години, ако не се лъжа.

Водещ: Той тогава Борисов не ходеше в парламента.

Асен Василев: И не се е чул министър-председателят с шефа на Народното събрание?!

Водещ: Кажете ми, като говорим за Борисов, той изнесе информация за среща между вас, в която сте говорили за служебния кабинет. Кога се видяхте и кой поиска тази среща?

Асен Василев: Срещата беше в петък, не този петък, който мина, а по-миналият петък. Имах четири пропуснати обаждания от господин Борисов сутринта…

Водещ: Истеричният петък, така наречен?

Асен Василев: Не, не беше истеричен, беше много спокоен…

Водещ: Четири обаждания от него лично, така ли?

Асен Василев: Рано сутринта, след което се свързахме, той поиска…

Водещ: Вие защо не вдигнахте?

Асен Василев: Защото беше прекалено рано сутринта, не за нещо друго.

Водещ: Добре.

Асен Василев: Имахме среща в Народното събрание, която, между другото, беше много истинска. Разговорът тръгна оттам - реално как може да придвижим държавата напред.

Водещ: Със служебния кабинет?

Асен Василев: Не, не се беше разпаднал преговорният процес. И аз питах един много прост въпрос господин Борисов. Аз му казах това, което пише в споразумението, на най-прост език, в основата си. Казва нещо много лесно и елементарно. В съдебната система, във Висшия съдебен съвет, в регулаторите, КЕВР и т.н., в службите не трябва да има предварително уговорен мач, играта трябва да е честна.

Водещ: И какво Ви отговори?

Асен Василев: Да не е ясно кой ще спечели започвайки мача. Това са правилата, правилата казват, че влизат двете страни, влизат всички кандидати, но не е предварително уговорено кой ще спечели, конкурсите не са нагласени. Това казват правилата. Моят въпрос беше – готови ли са ГЕРБ да няма предварително уговорени победители в конкурсите, те да са честни. И, в интерес на истината, това, което господин Борисов каза – „може би“.

Водещ: Може би?

Асен Василев: Не каза – не, не каза – да, каза - може би.

Водещ: „Може би“ на въпрос дали ще бъдат честни, може би е отговорът, така ли?

Асен Василев: Да.

Водещ: Това е малко по Мона Лиза.

Асен Василев: Не, и попита нещо много просто, каза – ние готови ли сме за това като държава? Може би има право. Но за нас основното…

Водещ: Ама вие много иносказателно сте си говорили.

Асен Василев: То не е иносказателно, това не и нещо абстрактно, това е истината, ние, за да можем като държава да мръднем напред, ако погледнем колко…

Водещ: Да, но вие какво съзирате под това, какво съзирате под отговора „може би“? Съзирате страх, съзирате…какво разбрахте вие от отговора „може би“?

Асен Василев: Разбрах, че не са готови още да поемат ангажимента да подпишат споразумението и така да се случат конкурсите, но не го отхвърлят напълно.

Водещ: А вие опитахте ли се да доизясните този въпрос?

Асен Василев: Е, опитахме се.

Водещ: Тоест попитахте ли го какво „може би“?

Асен Василев: Да.

Водещ: И?

Асен Василев: Има чудене. Защото това е голяма промяна в България.

Водещ: Защо, според вас? Защото вие наистина…

Асен Василев: Голяма промяна е в България. Да го погледнем по много прост начин.

Водещ: Имаме много теми, да знаете.

Асен Василев: 2009 година България точно е влязла в Евросъюза, ГЕРБ са дошли на власт. Нашето богатство като държава, брутният вътрешен продукт на глава от населението, е около 44 процента от средноевропейското. 2020 година ГЕРБ са ни придвижили с 10 процента нагоре, вече е 54 процента от средноевропейския, за 11 години. От 2020-2023 година сме се придвижили с още 10 процента нагоре. За три години от 54 на 64 процента, излязоха миналата седмица данните на Евростат. Тоест по-бързо се придвижваме към средноевропейското богатство. Ако стигнем до 70, това е преломната точка, в която в Естония, в Латвия, в Литва, в Ирландия почват да се връщат мигранти обратно в държавата…

Водещ: Но не, стигаме до избори.

Асен Василев: Но, за да стигнем до 70, не можем да продължим по същия начин, по който вървяхме до момента, защото това, което може да се направи като макро мерки, е направено.

Водещ: Какво се разбрахте обаче?

Асен Василев: Искам да го изясним, за да не е толкова иносказателно. За да стигнем до 70, трябва да имаме държава, в която правилата се спазват и са честни.

Водещ: Ние си искаме тази държава.

Асен Василев: Но това е необходимо условие оттук нататък, за да вървим нагоре.

Водещ: Което обаче, очевидно или сте загубен в превода, или зад „може би“ се крият още много въпроси, на които не сте намерили заедно отговор.

Асен Василев: Не, зад „може би“ се крие нещо просто. ГЕРБ трябва да решат искат ли тези реформи да се случат…

Водещ: Поискахте ли тогава в тези срещи Калин Стоянов, примерно, да не бъде вътрешен министър, в тази среща?

Асен Василев: Това го искаме още от миналата година октомври-ноември.

Водещ: Не, тогава, когато сте си говорили истински, направихте ли постъпление да кажете за служебно правителство какво трябва да се случи,  в тези три месеца какво предстои?

Асен Василев: Единственият разговор за служебно правителство имаше реплика от страна на господин Борисов, че не трябва да се чупи всичко и госпожа Габриел и аз да бъдем в служебен кабинет, при което аз казах, че това е научна фантастика, просто защото нито президентът ще ме назначи, нито аз ще остана в служебен кабинет.

Водещ: Тоест Борисов искаше вие да останете двамата – и Габриел, и Вие?

Асен Василев: Да.

Водещ: От дистанцията на времето смятате ли, че…от дистанцията на тези две седмици, които толкова турбулентни, като гледате преговорите смятате ли, че предрешен е бил техният неуспех?

Асен Василев: Не съм сигурен. Промяната, която трябва да се случи в България оттук нататък, за да вървим напред – икономически, с доходи на хората и т.н., е свързана с това да имаме честни правила, честни конкурси. Това е кардинална промяна в начина, по който се назначават хората в страната, кардинална промяна. И тази кардинална промяна ще отнеме време, тя ще отнеме политическа воля, може би трябва да дойде и правилния момент, в който да се случи.  Защото, ако преди три години си говорихме, че ще можем даже и на хартия да променим правилата, да приемем тези реформи, които миналата година се приеха от парламента, това пак щеше да изглежда като научна фантастика.

Водещ: Кажете ми обаче, според вас, допуснахте ли грешка, че от самото начало не настоявахте Борисов да седне на масата на преговори? Защото това даваше една възможност за един буфер.

Асен Василев: Всяка партия трябва да прецени кой е най-удобният начин да води преговорния процес. Това е все едно някой на нас да ни каже, като „Продължаваме промяната-Демократична България“ – не искам да говоря с един човек, искам да говоря с друг човек.

Водещ: От една страна - сте лидерите, от другата страна - са четири дами, които отиват след това…, дали взимате самостоятелно решение, или не, все пак отиват и казват на Борисов какво са постигнали на тези разговори и това дава възможност да се обърне процеса по някакъв начин, да се върнат на другия ден и да кажат – това го драскаме и от тук започваме наново. Затова ви питам дали беше грешка?

Асен Василев: Господин Борисов, ако сте го виждали, той в рамките на 15 минути си мени мнението. Дали има четири дами, или няма четири дами това…не е определящо.

Водещ: Според Вас, понеже споменах Мария Габриел и вие я споменахте, още ли мислите, че тя е зависим човек?

Асен Василев: Аз мисля, че действието, което тя направи - да внесе при президента папка с имена без да е питала министрите и без да ги е съгласувала с нас и да каже – изпълних мандата, и да не каже, че не е питала министрите и не е питала нас, тоест да заблуди президента и българския народ в този момент, не мисля, че това е действие на независим човек.

Водещ: Нарекохте я „красивото лице на мафията“. Кой е мафията?

Асен Василев: Мафията е този или тези, които са я накарали да направи това действие.

Водещ: Тоест?

Асен Василев: Трябва да питате нея.

Водещ: Не, понеже това са Ваши думи, затова Ви питам – кой е мафията?

Асен Василев: Мафията е това ти да се скриеш зад четири дами, както Вие казахте, и да ги накараш да вкарат списък с несъгласувани министри при президента.

Водещ: Кой се скри зад четири дами, Борисов ли е това?

Асен Василев: Не знам дали Борисов сам е взел тези решения, дали тяхната изпълнителна комисия, дали е имало други хора, не мога да Ви кажа как вземат решенията в ГЕРБ. Мога да Ви кажа как се вземат решенията при нас, при „Продължаваме промяната“.

Водещ: Според Вас, имаше ли влияние на друга политическа партия?

Асен Василев: Според мен е имало, но това са предположения, няма факти.

Водещ: Това са Вашите предположения, Вашите лични предположения за това, че мафията всъщност е този, който стои зад тези четири дами и че решенията са взимани може би под влиянието на друга партия. Обобщих. Излязоха днес имената в евролистата на „Продължаваме промяната“, споменавам го това, защото ще отидем на избори, дали две в едно - предстои да видим, но веднага вадите тези имена. Не видях вътре Никола Минчев?

Асен Василев: Никола Минчев е избран като водач на листата още преди да се направи този списък, той беше за другите хора в листата, но имената финално ще бъдат уточнени след като проведем преговорите с „Демократична България“, да се уточни кой кое място взема и т.н.

Водещ: Тоест тепърва…

Асен Василев: Тъй като имаме повече имена може би, отколкото ще имаме места в листата, така че това е част от нормалния процес.

Водещ: И другото, което излезе, че с „Демократична България“ ще бъдете заедно на евроизборите и на парламентарните.

Асен Василев: Точно така.

Водещ: Оттук нататък вече…как се казва, да не звучи грубо – заварени ли сте едни за други, за да може да върви политиката, в която вярвате, че трябва да бъде прокарана?

Асен Василев: Оттук нататък имаме общи цели, имаме обща визия за това България как да стане нормална европейска държава и това…

Водещ: Въпросът беше дали заедно ще вървите?

Асен Василев: …и това, което сме осъзнали в момента, е, че заедно сме по-силни, имаме по-голям шанс да постигнем тези цели за България.

Водещ: Ще понесете ли щета от избирателите заради последните девет месеца?

Асен Василев: Това ще го решат избирателите.

Водещ: Правите ли си предварителна оценка?

Асен Василев: Предварителните сондажи показват, че спрямо резултата, който имахме на миналите избори, сме с около 2-3 процента надолу. Но по-важното нещо е дали тези девет месеца си заслужаваха за България.

Водещ: Според Вас?

Асен Василев: Да.

Водещ: Защо?

Асен Василев: По няколко причини. Ако тези девет месеца ги нямаше и това правителство, нямаше да го има сухопътния Шенген, въздушния Шенген и морския Шенген. Тоест за сухопътния въобще нямаше да се говори даже. Прогресът, който се направи по еврозоната, да сме изпълнили всички критерии, освен инфлацията. Знаете, в  предишния парламент, който не излъчи правителство, какво се случи с Кодекса за застраховането, знаете, че Законът за БНБ не беше приет и редица закони.

Водещ: И сега като отиваме на избори еврозоната отдалечава ли се за неопределено време?

Асен Василев: Това, което Европейската комисия направи, след като беше ясно, че няма да има правителство, миналата седмица, да излезе с много ясно послание към България в заключенията на Европейския съвет и да се каже, че приветстваме напредъка на България, остава само критерият за инфлацията, показва, че, ако този технически критерий, когато го изпълним, в този момент си поискваме доклад и догодина може да сме в еврозоната. Това може да го направи и служебен кабинет.

Водещ: Тепърва предстои да видим как ще се развие този служебен кабинет и каква ще е съдбата на България в следващите няколко месеца. Асен Василев – министър на финансите в оставка. Благодаря ви!

Асен Василев: Благодаря и аз!

 

 

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация