Република България

Министерство на финансите

Официална интернет страница

Календар

  • 2024
  • АВГ
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Още по темата

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в "Защо, господин министър?" по bTV

14.03.2022 г.

Водещ: В следващите 20 мин. на нашите въпроси ще отговаря вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Добър вечер, г-н Василев.

Асен Василев: Здравейте.

Водещ: Миналата седмица гледахме как хората се редят на опашки за бензин. Тази седмица се редят на опашки за олио на рекордни цени. Защо?

Асен Василев: Всъщност се редят на опашки за олио на 3 лв. Което не са рекордни цени. В момента, ако погледнете в магазините, олиото е между 3 и 4 лв.

Водещ: Видяхме цени на олиото по 7 лв. литъра през седмицата.

Асен Василев: Да, видяхме и цени на бензина по 3,3 лв. След това, ако сега погледнете всички големи вериги – 2,7 – 2,8 лв. Това са организирани акции с цел манипулация на пазара, всяване на паника.

Водещ: Организира ги кой?

Асен Василев: Ами, за бензина специално стана ясно, че младежката организация на ГЕРБ доста активно се е включила и го е разпратила това до 1 млн. потребители.

Водещ: А олиото?

Асен Василев: Нямаме още информация. Трябва да излезе, надявам се в скоро време. Но имаме си КЗК, чиято задача е точно тази.

Водещ: А как твърдите тогава, че е организирано, при положение, че нямате информация все още?

Асен Василев: За олиото е много ясно. Имаме слънчоглед за 4 г., има достатъчно олио по складовете. Виждаме, че само в няколко вериги се вдигнаха цените, само на няколко производители, всички останали си останаха нормални. Днес, утре, ако погледнете, продължава да има олио, продължава да бъде на нормални цени. Тоест това е акция с цел всяване на паника и манипулация на пазара. И някои фирми, или някои хора, които организират тази манипулация в момента издевателстват на българския народ, както издевателстваха с бензина…

Водещ: Кои са тези фирми, установихте ли ги?

Асен Василев: За бензина стана ясно. Инс ойл и Сакса са двете бензиностанции, които са вдигнали цените нагоре, без да има предпоставка за това.

Водещ: Само че не са свършили нищо незаконно с това, нали така?

Асен Василев: Не е така.

Водещ: Кои са нарушенията, които са направили?

Асен Василев: В момента, в който има всяване на паника, опит за манипулация на пазара, това всичко са незаконни действия. Органът, който трябва да ги установи и да ги санкционира е Комисията за защита на конкуренцията. Ако има злоупотреба с господстващо положение, това също е незаконно действие. Това са, изключителни тежки глоби се налагат за такъв тип действия. И пак казах, КЗК е сезирана за бензина, сега сме я сезирали за олиото. До нас достигат информации, че ще се опитат да правят подобни акции за брашно, за захар и т.н., където за един-два всяват паника, вдигат се цени на определени обекти, след което виждате цените падат и си остават нормални, защото има, фундаментът на пазара е тук.

Водещ: Оттук-нататък ни чакат опашки по различни теми, така ли?

Асен Василев: Това, което достига при нас като информация, че се подготвят други такива акции за манипулиране на пазара. Ние се опитваме да им противодействаме максимално.

Водещ: Кой ще манипулира пазара?

Асен Василев: В различните сектори са различни фирми.

Водещ: Това бизнес поведение ли е или зад манипулацията стоят политически интереси…

Асен Василев: Специално за горивата видяхме, че стоят политически интереси.

Водещ: За горивата казахте. Но за олиото?

Асен Василев: За олиото в момента тече анализ кой точно е вдигнал и къде точно са се вдигнали цените и как е разпространена информацията. Това, че определени ваши колеги отиват на място и казват – в магазина в село Челопечене олиото станало 7 лв., също е част от манипулацията.

Водещ: Тоест опозицията и медиите са виновни за това, че хората са пред магазините или бензиностанциите?

Асен Василев: Не са виновни те. Това, което се случва обаче е всяване на паника и хората въобще не са виновни, че се поддават на тази паника. И затова казах – има си правила на пазарно поведение. Всеки, който се опитва да манипулира изкуствено цените, всеки, който се опитва под една или друга форма да всява паника на пазара, има си КЗК, която трябва да го открие този човек какъв е, да види дали има предварителна координация или съвсем случайно се е случило екипът в село не знам си кое си да снима таблото на бензиностанция не знам си коя си и на база на това…

Водещ: Какъв срок давате на институциите?

Асен Василев: На база на това да наложи съответните санкции.

Водещ: Г-н Василев, въпросът е, след Жанвиденовата зима идва ли Кирило-Асеновата пролет с високи цени на газа, на горивата, на продуктите?

Асен Василев: Не. Виждате, че цените на електроенергията са същите за бита, каквито са били на 1 юли миналата година. Чухте новия регулатор, КЕВР, който каза, че това, което старият регулатор е казал, че трябва да се вдигнат с 10% в януари и не знам колко проценти нататък всъщност не подлежи и не отговаря на реалната действителност и цените поне до юли ще останат такива, каквито са.

Водещ: Само че как хората да запазят спокойствие, когато отивайки в магазина усещат как се обезценяват парите им?

Асен Василев: Нормално е да има инфлация. Има война. Тази инфлация обаче е в 5, 10, 15%, тя не е два пъти, не е три пъти. Всичко, което видите, че цената му се вдига двойно или тройно,  бих казал 99% от случаите, това е манипулация на пазара.

Водещ: Манипулация да приемем, че има. Само че държавата има ли как да се намеси, така че да бъде овладяна в поносими рамки инфлацията?

Асен Василев: Държавата се намесва много ясно с лостове, които са пазарни и с инструментариума, който съществува за регулация на пазара. Давам ви пример – ако погледнем пазара на горива, още преди да стане манипулацията с цените. За първи път на пазара се появява изключително голям марж между петрола, който е руският, сорт „Урал“ и „Брент“, което е петролът, който е неруският. Говорим, нормално, ако са 2-3, до 5 долара, в момента говорим за 30 долара разлика на барел. Ние проведохме разговори с „Лукойл“, който знаете е доминантния производител на българския пазар тази разлика да бъде отразена в цените на едро, тоест ние да не сме директно вързани към борсата, а да сме вързани към борсата, отчитайки разликата в себестойността на суровината…

Водещ: Това какво означава за потребителите?

Асен Василев: Това за потребителите означава, че в момента, ако погледнете, България ползва най-евтиния бензин и най-евтиното дизелово гориво в Европа.

Водещ: Миналата седмица премиерът Кирил Петков каза, че държавата ще регулира цените на горивата и на зърното. Как?

Асен Василев: Това, което ви казах е, пак казвам, имаме доминантен производител. Този доминантен производител трябва да бъде регулиран, така че да не може да използва доминантната позиция, която има на пазара. И когато примерно в суровините, които този производител ползва се появяват такива разлики, те трябва да бъдат отразени и в цената, на която този производител продава към бензиностанциите. Ако погледнем зърното. Имаме в момента в държавата пшеница два пъти повече, отколкото ни трябва, за да стигнем до реколта 2023, не 2022, не тази реколта, до 2023. Това, което държавата прави е – изкупува зърно, за да се подсигурим, че и за хляб, и за фураж ще има достатъчно зърно до реколта 2023. Това зърно държавата ще си го подсигури, останалото, разбира се, може да бъде изнесено.

Водещ: Според Бойко Борисов, цитирам, най-големият спец в далаверата със зърно е най-близкият ви съратник Румен Спецов. Каква е неговата роля в ограничаването на износа на зърно в момента?

Асен Василев: Никаква. НАП нямат никаква роля към износа.

Водещ: НАП изпратиха съобщение, в което информират, че проверяват.

Асен Василев: Да, проверяват абсолютно всички фирми, които изнасят, както и Митници, както и Пристанищна инфраструктура. Абсолютно всички фирми се проверяват. Защото представете си ситуация, в която ние сега имаме два пъти повече зърно, отколкото ни трябва и правителството позволи това зърно да бъде изнесено…

Водещ: Тоест вие сте забранили да бъде изнесено?

Асен Василев: Не сме забранили.

Водещ: Ами?!

Асен Василев: Вкарали сме проверки на максималния срок. В същото време изкупуваме. Така че да имаме достатъчно зърно до реколта 2023. Но представете си, че това зърно се изнесено и се провали реколта 2022 по една или друга причина, примерно както 1986 г. избухне Чернобил, реколта няма. Заразено зърно на българския народ ние няма да дадем – нито на животните, нито на хората. И ние сме позволили зърното на страната да бъде изнесено. Какво мислите, че би била най-нормалната реакция на всички хора в страната? Това е моментът, в който те трябва да вземат и да ни обесят на най-близкия уличен стълб. И това, което държавата прави, използва всички пазарни механизми. Ние не забраняваме износа, въпреки че имаме право.

Водещ: Възпрепятствате го.

Асен Василев: Не го възпрепятстваме. Пускаме всички …

Водещ: Казвате, че използвате най-дългата възможна процедура.

Асен Василев: Точно така, всички проверки, както са по закон, без да се нарушава закона.

Водещ: Това е бавене.

Асен Василев: За да може държавата да има възможност да влезе на пазара и да купи достатъчно зърно, за да се подсигурим срещу най-лошия сценарий. Защото това е ролята на държавата – да планира и да поеме риска за най-лошия сценарий.

Водещ: Ще забраните ли износа?

Асен Василев: Дали ще забраним износа. Ами, да. Ако не успеем да подсигурим зърно до реколта 2023, си има предвидени по Договора за ЕС чл. 15, чл. 36. Който ни позволява, както Сърбия забрани износа, както Унгария забрани износа, да забраним износа. В момента има повече зърно, отколкото ни трябва. Затова износът не е забранен. Ако стигнем до ситуация, в която няма достатъчно зърно в страната или сме близо до тази ситуация, ние го наблюдаваме ежечасно това, можете да бъдете сигурни, че държавата ще забрани износа на зърно точно в този момент.

Водещ: Добре, разбрахме какви са обстоятелствата, при които забранявате. Коя е следващата стока, за която ще се редим на опашка другата седмица?

Асен Василев: О, не мога да ви кажа. Питайте тези, които манипулират пазара. Имаме достатъчно слънчоглед за 4 г. в страната. Само да ви кажа, това не е на хартия. Преди около две седмици и половина пуснахме комбинирани проверки от ДАНС, НАП и Митници физически да проверят не само Държавния резерв, а всички складове. Така знаем точно колко гориво имаме, точно колко зърно имаме, точно колко торове имаме, точно колко слънчоглед имаме. Абсолютно всички критични стоки, които под една или друга, как да кажа, форма биха повлияли върху продоволствието и енергийната сигурност.

Водещ: Г-н Василев, продължаваме със следващата криза – бежанците и България. И така, защо грижата за бежанците вече 20-ти ден е оставена в ръцете на доброволците?

Асен Василев: Не е оставена в ръцете на доброволците.

Водещ: На колко хотела са платени по 40 лв. за това, че се грижат 20 дни и подслоняват?

Асен Василев: Решението на МС беше прието. В момента върви събирането на информация, за да може да бъде разплатено. На хотелите беше казано преди повече от две седмици точно какво ще получат, точно по какъв ред ще го получат и точно кога ще го получат.

Водещ: 20-ти говоренето за кризата е в бъдеще време. Защо?

Асен Василев: Вече е в минало. Има прието решение на МС, има приета програма, има установена сума, има установен ред.

Водещ: Платихте ли на хотелите и хората, които предоставят подслон не бежанците?

Асен Василев: Все още не сме.

Водещ: Тоест в бъдеще време ще се случи. Кога?

Асен Василев: Разплащането ще се случи в бъдеще време, когато бъде отчетено. Този филм – държавата да даде пари напред на някой и после да си ги търси, приключи с предишното управление. В момента има ясни правила, които са ясно комуникирани, ясно е кой може да получи, има разписана програма и е казано – на база фактически разходи се подават документи и се плаща на момента. Но докато не са направени фактическите разходи ние да тръгнем с едни торби напред кой бил бежанец, кой не бил бежанец, кой бил помагал, кой не бил помагал и след това да се опитваме да намерим края на това нещо, е няма да се случи.

Водещ: Кога е срокът, в който хората, които са дали своите хотели, своите къщи за гости ще могат да получат подкрепа за това?

Асен Василев: В момента те трябва да отчетат разходите към Министерство на туризма.

Водещ: Тоест може и в понеделник да се случи?

Асен Василев: Може и в понеделник да се случи, ако си отчетат разходите към Министерство на туризма, може да се случи в понеделник.

Водещ: По 40 лв. на ден за хотелиерите, които приемат бежанци, а за бежанците нищо. Защо, г-н министър?

Асен Василев: Нямаме в момента законова форма как да даваме пари на бежанците директно. В момента това, което ние осигуряваме, и то не е само за хотелиери, пълен пансионен, три яденета на ден плюс нощувка за всички, които са регистрирани като станции, като къщи за гости, като хотели, всеки, който е регистриран, че може да предоставя такава услуга най-грубо казано, нали може да е една селска къща за гости, това не е задължително да е хотел някъде, има право да получи тези средства, като докаже, че бежанецът Х, при който ние в този момент правим проверка в гранична служба кога е влязъл на територията, кога е излязъл, че този бежанец е бил при тях, си получава парите.

Водещ: От къде ще дойдат парите, само това да ни кажете по темата?

Асен Василев: В момента имаме буфери. Освен това използваме някои от спестяванията, които има към момента по издръжката на различните ведомства. Но това, което вчера стана ясно е, че ЕК прави един много голям пакет за всички гранични държави, които приемат бежанци, така че в рамките на годината тези средства ще дойдат по линия на ЕС. Временно ги вземаме на база спестявания.

Водещ: От бюджета.

Асен Василев: Да, от бюджета.

Водещ: Продължаваме със следващата важна тема – санкциите и Русия. Каква заплаха следва от това, че Русия ни обяви за неприятелска държава?

Асен Василев: Нищо по-голямо от заплахата, която имаме от години насам като част от НАТО и ЕС.

Водещ: Възможно ли е да спрат доставките на газ за България?

Асен Василев: За България конкретно не. Ако спрат доставките, те ще спрат едновременно за България, Сърбия и Унгария по чисто логистични причини. Газът за Сърбия и Унгария минава през България. И със сигурност ще спрат и по „Северен поток“ за Германия. Така че ако спрат доставките за Европа, ще спрат и за България. Като това, само да кажа, е вариант, който ние разглеждаме две седмици преди започването на военните действия, имаме план за действие, има начин да доставим газ в страната, който не е от „Газпром“ и който гарантира 100% обезпечаване на потреблението на газ и за бита, и за индустрията. Да, този газ най-вероятно ще дойде на по-високи цени.

Водещ: 40% по-високи цени иска „Булгаргаз“ - ръководството му, което беше сменено, за да намали цените.

Асен Василев: В първата седмица на войната. Ако сте гледали интервюто на министъра на енергетиката тази сутрин, тази седмица, ако трябва да се направи сметката…

Водещ: Аз правих интервюто с министъра на енергетиката тази сутрин, гледах го.

Асен Василев: Така че знаете по-добре от мен.

Водещ: Добре. Да продължим ключовите въпроси по Плана за възстановяване. Обещавахте публичност, а до вчера пазихте в тайна Плана за възстановяване дори от коалиционните си партньори. Защо, г-н министър?

Асен Василев: Нищо не сме пазили в тайна. Имаше публично обсъждане на новите проекти в плана, старите проекти, които не са променяни, са от 15 октомври качени. Всичко е абсолютно ясно.

Водещ: Никой никъде не можеше да открие целия план във вида, в който го обсъждахте?

Асен Василев: Ама целият план е старият план плюс пет или шест нови проекта, които са заложени, които бяха публично обсъдени и представени пред обществото още преди месец и половина.

Водещ: Коалиционните ви партньори ви критикуваха за това, че се опират на преразкази за плана.

Асен Василев: Не. ГЕРБ ни критикуваше за това.

Водещ: И чухме включително Драгомир Стойнев с коментари в пленарната зала по темата.

Асен Василев: Драгомир Стойнев направи коментари, които бяха свързани по същество в проектите в плана. Това, което той каза е, че в частта „Енергетика“ може би е трябвало да се предвиди по-голяма част за зелен водород спрямо това, което има за съхранение, нали за батерийния комплекс. Което си е критика по същество. И показва едно основно нещо – че се знаят параметрите на това, което е заложено в плана.

Водещ: Защо опозицията твърди, че една частна фирма участва в писането на Плана за възстановяване и в посочването на критериите за кандидатстване за милиардите за батерии?

Асен Василев: Ами, честно казано попитайте опозицията.

Водещ: Участва ли частна фирма?

Асен Василев: Не. Участва Европейската банка за възстановяване и развитие, която е тази, която ще проведе търговете, ще избере изпълнителите и ако мислите, че ЕБВР е корумпирана и една частна фирма й влияе, имате по-развита фантазия, отколкото според мен дори и опозицията от ГЕРБ. Но там …

Водещ: Не съм направила такова твърдение.

Асен Василев: Да, да. Но там какво да ви кажа, за съжаление, това, което ние виждаме, аз лично… Спомняте си още актуализацията, когато беше предложена на парламента как ГЕРБ казаха – няма нужда от тази актуализация, ако тя се приеме, това ще бъде краят на света, ще доведе до безумни дефицити, ще натоварим държавата с безкрайни заеми. Тези допълнителни приходи ги няма, те няма да се случат. А се оказа не само, че се случиха, ами и 1,2 млрд. отгоре допълнително над това, което беше предвидила актуализацията се случи. Така че ГЕРБ като ви кажат „Добър ден“, погледнете и виждате дали няма луна и звезди.

Водещ: Г-н Василев, на финала кратки отговори ви моля по ключови въпроси. Ще спрете ковид помощите за бизнеса?

Асен Василев: На 30 юни.

Водещ: Докато цената на газа ще скочи евентуално с 40%.

Асен Василев: Какво общо има цената на газа с ковид помощите?

Водещ: Ще подкрепите ли бизнеса заради увеличението на цената на газа?

Асен Василев: Бизнесът и в момента получава подкрепа за увеличението на цената на електроенергията. Бита получава подкрепа за увеличението на цената на газа. Цената за бита на електроенергията не е вдигана от 1 юли миналата година и новият КЕВР каза, че няма да бъде вдигана до юли месец поне, след това ще се разгледа пак обстановката на пазара и т.н.

Водещ: Подкрепа при по-висока цена на газа за бизнеса ще има ли?

Асен Василев: Не, докато нашата цена на газа е най-евтината в Европа.

Водещ: До кога ще продължи подкрепата за бизнеса за цените на тока?

Асен Василев: Докато бизнесът няма възможност да излезе на пазара и да си купи 12-, 18-месечни договори, дългосрочни на нормални цени. Което очаквам да се случи през месец април.

Водещ: Обещахте да съкратите държавната администрация с 30 хил. души до края на годината. Колко махнахте до момента?

Асен Василев: Ами, всяка седмица върви този процес. Горе-долу между 200 и 500-600 човека на седмица по различните администрации виждаме, че има оптимизация.

Водещ: Съкращавате по 500 човека на седмица?

Асен Василев: Ами, ако погледнете всичките администрации общо, се е стигало и до такива числа, да.

Водещ: Кой ще е кандидатът на Продължаваме промяната за шеф на БНБ?

Асен Василев: Очаквайте включване.

Водещ: Благодаря ви за този разговор, г-н Василев.

Асен Василев: Благодаря и аз.

Видео

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация