Република България

Министерство на финансите

Официална интернет страница

Календар

Интервю на министъра на финансите Асен Василев за предаването „На фокус” по Нова телевизия

Интервю на министъра на финансите Асен Василев за предаването „На фокус” по Нова телевизия
Снимка: Интервю на министъра на финансите Асен Василев за предаването „На фокус” по Нова телевизия

31.07.2023 г.

Водещ: След 21 часа заседание бюджетът на България беше приет в средата на годината. Изпълним ли е, ще удържи ли така, че да не спрат България за еврозоната и как върви партньорството на продължаване ПП-ДБ с ГЕРБ-СДС? На фокус е министърът на финансите и председател на ПП Асен Василев. Здравейте!

Асен Василев: Здравейте!

Водещ: Много сериозно започна всичко, обаче искам да Ви цитирам думи, които са… депутатите излязоха в отпуска, обаче ние отидохме в едно село. Евгени Генчев снима така наречения „селски парламент“. Хората в селото се събраха и какво каза един човек преди малко: „Кирил смени и 24-ти май, защото го светнаха с топка на Шипка”. Така мислят хората за тази идея за промяна на Конституцията и за вкарването на 24-ти май. Как ще го коментирате това?

Асен Василев: Бих казал по-скоро, че е шега, но, ако говорим сериозно за националния празник, аз мисля, че по-обединяващо от 24-ти май няма.

Водещ: Че по-обединяваща дата няма. В същото време обаче излезе една такава теза - спряха ви за идеята за кметовете да бъдат само 2 мандата. Идея, която излезе като проект за промени в Конституцията, което щеше да спре местните дерибеи, а ви пуснаха по пързалката с 24-ти май.

Асен Василев: Аз не бих казала, че е пързалка, ако мен лично ме питате - аз съм много за това националният празник да бъде 24-ти май.

Водещ: Но излезе, че сякаш сте сключили политическа сделка с ГЕРБ и ДПС, които не ви подкрепиха за мандатността на кметовете?

Асен Василев: Това са нашите предложения. Оттам нататък трябва да се намерят 160 гласа - за кои предложения има подкрепа, за кои - няма. Честно казано, за мандатността на кметовете аз също държа да се случи, както и всички от ПП-ДБ, но, ако няма 160 гласа, те просто няма да минат, а за 24-ти май този път се намериха гласове, така че ще мине. Това е един празник, който всъщност започва от първата българска държава. Ако се върнем назад - Свети Седмочисленици, Кирил и Методий, делото на Борис и на Симеон, а след това Втората българска държава.

Водещ: Въпросът е защо сега, сега ли му е моментът?

Асен Василев:… Третата българска държава и то започва и с българското Възраждане също така, като общонационален, голям празник.

Водещ: Разбрах Ви, но сега ли е моментът за този разговор?

Асен Василев: Ако отваряме Конституцията, веднъж на десетилетие се отваря Конституцията, според мен, сега е моментът да проведем разговора освен за флага и за химна, да се проведе разговор и за националния ни празник.

Водещ: Ще влезем в Конституцията, ако ни остане време, но да Ви върна към това, за което сме се събрали – за бюджета. По десетобалната система колко добър сте с цифрите?

Асен Василев: Това трябва други хора да го кажат, но нека да кажем, че обикновено на тестовете по математика, висша в това число, 98 от 100.

Водещ: Сте ги взимали?

Асен Василев: Да.

Водещ: Държавният бюджет мина след много скандали обаче, кажете ми категорично смятате ли, че е стабилен и изпълним?

Асен Василев: Да, бюджетът е изпълним в този му вид, успяхме да защитим голямата част от мерките, които са свързани със събирането на приходите, така че да може да се съберат приходите в хазната. Разходната част е съвсем разумно направена, така че е напълно изпълним.

Водещ: Раздут ли е?

Асен Василев: Не мисля, със сигурност не е бюджет тип затягане на коланите, но е един съвсем нормален бюджет, където всяка сфера е финансирана.

Водещ: Питам Ви, защото дори въпреки Ваши критики по отношение на вдигане на заплатите в Министерството на вътрешните работи, в крайна сметка се съгласихте и там бяха приети доста допълнителни пари.

Асен Василев: Парламентът реши, между другото, за редица заплати, не само на МВР.

Водещ: Именно и за това Ви питам дали е раздут?

Асен Василев: Общо около 250 милиона има допълнително за заплати. Тук въпросът не е дали е раздут, или не е раздут, тук въпросът е какво получаваме насреща. Давам Ви пример, вдигаме заплатите в МВР с 10%. Даваме 150 милиона повече на МВР. Техният бюджет е около 2 милиарда. Какво ще получат българските граждани насреща? Ще получим ли камери по селата? Ще получим ли патрули? Ще получим ли по-добро опазване на сигурността, така че да не се продават наркотици по дискотеките и около училищата? Аз ще получим ли по-добра сигурност?

Водещ: Вие задодхте тези въпроси и тогава.

Асен Василев: И тъй като на тези въпроси не беше отговорено, в проекта на бюджет не фигурираха тези средства за МВР.

Водещ: Но те минаха?

Асен Василев: Парламентът е решил, че, въпреки че няма отговор на тези въпроси, те са готови да дадат допълнителни средства на системата на МВР.

Водещ: Това ще ви спъне ли за изпълнение на бюджета в рамката от 3% дефицит?

Асен Василев: Не. Това е за сметка на разходи за издръжка и други разходи, тоест разход за разход.

Водещ: Направихте ли политически компромис в името на бюджета?

Асен Василев: Не, бюджетът е в рамките на 3%, заложени са всички основни политики, заложени са над 8 милиарда разходи за развитие, капиталови разходи. Подкрепени са всички сфери, в това число, между другото, въпреки че има разни брожения и сферата на културата, където са...

Водещ: Намалени парите?

Асен Василев: Не, миналата година бюджетът за култура беше 240 милиона, за 2022 г. им дадохме 340 милиона – драстично увеличение, не успяха да се използват. Върнаха 47 милиона обратно. Тази година са 357 млн., повече и от миналата година с още 17. С идеята тези 47, които неусвоиха, плюс тези 17 тази година да успеят да ги усвоят, но както винаги съм казвал, пари в торба не се дават. Трябва да има ясна идея тези средства за какво ще се използват.

Водещ: Има ли, според Вас?

Асен Василев: В някои посоки - да. Бяха заложени едни 30 милиона за култура, които да минат на проектен принцип, за да не стигат само до държавните учреждения, а да може и, примерно, самодейни състави, който ще прави нещо в тази сфера да получи финансиране – парламентът реши да ги разпредели само за държавните институции тези 30 милиона.

Водещ: Наясно ли сте с броженията в сферата на културата срещу Вас в момента?

Асен Василев: Наясно съм.

Водещ: Как си обяснявате тогава, не са разбрали, че сте им увеличили парите?

Асен Василев: Не, разбрали са, че сме им увеличили парите. Това, което не са разбрали, това, което още миналата година, когато имаше безпрецедентно увеличение от 240 на 340 млн., те такова увеличение не бяха виждали, имам още от тогава сблъсък с културата, защото нашата култура в голямата си степен като институция е от последните години на тоталитаризма, където се даваха едни пари безотчетно, за да може всичко да е спокойно и да се славославят управляващите. И когато се заговори за проектен принцип, когато се казва, дайте да погледнем реално как стигат парите, примерно, до читалището. Знаете ли какъв е стандартът едно читалище колко пари ще получи от общите пари? Субсидирана бройка и квадратен метър. Не е има ли танцови състави, не е колко представления са направени в читалището, не е колко човека са посетили библиотеката на читалището. Не е каква дейност в читалището се развива. Абсолютно може да взема пари, защото има квадратни метри. И това не е нормално и трябва да се промени.

Водещ: Това изтичане как ще бъде спряно?

Асен Василев: Когато се сменят стандартите или когато се мине на проектен принцип. Фонд „Култура” миналата година заработи много добре. Когато се дават парите срещу реален проект, остойностен, казва се, ние ще направим такава постановка, трябват ни толкова за декори, толкова, за да си наема хора – една година ще работим.

Водещ: Давате ли си сметка какъв фронт отваряте?

Асен Василев: Аз не мисля, че отварям фронт. Аз мисля, че това, което в момента трябва да започне да се случва е да има реална дейност, която е от полза за българските граждани.

Водещ: Разбрах Ви. Няколко неща, които са важни за уточняване и настоявахте за данъчни промени, така че да може да се случи и събираемостта и да бъде изпълнен бюджета. И там има един момент, който не става ясен за българските граждани по това, което виждам като писма, които идват в телевизията и репортажи, които излъчваме, включително и ние. По отношение на заплатите, които се превеждат по банков път, те са за служители на фирми, които са с над 100 служители.

Асен Василев: Точно така.

Водещ: И трябва да има една-единствена сметка. Бихте ли обяснили, за да стане ясно?

Асен Василев: Идеята е, че, ако фирмата има над 100 служители, не може да дава пари на ръка. Трябва да ги даде по банков път.

Водещ: Тук въпросът е и критиката от страна на хората, които наричаме не-коалиция, включително и от ГЕРБ, беше, че ще изтекат едни пари към банките?

Асен Василев: И точно затова се прие и мярка, която всъщност допълни дефиницията на базисната сметка. По евродиректива всички банки трябва да предлагат базова сметка, която да позволява на гражданите да имат достъп да банково...

Водещ: Тоест, там обаче не трябва да постъпват никакви други пари?

Асен Василев: Там постъпват пари от заплатата и съответно могат да се теглят без банкови такси.

Водещ: И, ако постъпи някаква друга сума, това вече прави сметката...

Асен Василев: Да, но тези сметки по принцип и в Германия ги има, и във Франция, и така нататък, те са ограничени, така че наистина да влизат парите от заплатата и да се ползват. Базова сметка, която всяка банка от 1-ви септември ще започне да предлага.

Водещ: И няма да има такси по нея?

Асен Василев: Всеки български гражданин може да си отвори такава сметка.

Водещ: Категорично няма да има такси по нея?

Асен Василев: Така е записано в закона.

Водещ: Сега по отношение на данъчните промени, които искахте, само да кажа, че часове преди приемането на бюджета, който направихте, колко близо бяхте до това да не се случи, защото Вие излязохте и казахте, че това не е Вашият бюджет?

Асен Василев: На Комисията по бюджет и финанси бяха приети тези размествания - разход за разход, за които говорихме – някои заплати спрямо някои други разходи, там проблем нямаше. Основният проблем дойде с данъчните закони, където всъщност има редица мерки за събираемост, които бяха...

Водещ: Които ГЕРБ скочиха да не се случат.

Асен Василев: Да, които на Комисия не минаха и това е моментът, в който аз лично ясно заявих, че без тези мерки за събираемост, те са остойностени...

Водещ: Кое мина?

Асен Василев: Мина всичко без касовата бележка в ресторанти. В общи линии. Тоест ако не ти дадат касова бележка да не трябва да си платиш в ресторанта, която е една много хубава мярка, в Гърция се прилага от 2015 и доста помогна за изсветляване на сектора.

Водещ: Видях, че доста забавно се развиваше, забавно в кавички, дебатът по тази тема в парламента.

Асен Василев: Да, но всичко останало мина.

Водещ: В същото време обаче това, което направи впечатление, накрая плеснахте с ръце, прегърнахте се, казахте - приехме бюджета. Грубо казано, извинете ме за израза, но в същото време това, което ние видяхме, е едно жестоко ритане по кокалчетата в последната минута преди приемането на бюджета. Едното беше това с данъчните промени, но другото беше, че в последната минута имаше пак отново в комисия, в бюджетна комисия, вкарване на едни промени, които касаеха това да окончателно да спре вносът на руски петрол от август. Това какво беше?

Асен Василев: Това беше някаква самоинициатива. Това няма отношение към бюджета.

Водещ: Но има отношение към парите в държавата?

Асен Василев: Има отношение по-скоро към стабилността на снабдяването с горива в държавата.

Водещ: Ако беше минало до какво щеше да доведе?

Асен Василев: Според мен това, до което най-вероятно ще доведе – това, Министерство на енергетиката е компетентното министерство по въпроса, но това, до което щеше да доведе, за една седмица ти да трябва да смениш източника на петрол, който се ползва за цялата икономика на държавата, не е разумна мярка. Трябва да има някакъв нормален преходен период, който беше заложен даже, ако погледнем, да забравим за момент за дерогацията, самата Европейска комисия, която го прие, даде 6 месеца в преходен период.

Водещ: Изненадахте ли се обаче, че това предложение освен от Делян Добрев, беше подкрепена от Петър Чобанов от ДПС, който пък става подуправител на БНБ. Тоест, от една страна е човек, с когото работите, от друга страна е човек, който в последната минута прави предложение, подкрепя предложение, което определено може да вкара допълнителна криза след 7 август?

Асен Василев: То по принцип беше подкрепено и от нас, но това, което казахме е, че първо трябва да се направи доклад и анализ за около 30 дни, за да се види това какво означава и как да стане преходът. Така че по-скоро тук е въпрос на някаква прибързаност, която беше абсолютно излишна.

Водещ: Кажете ми усещането Ви какво е, опитаха ли се ГЕРБ и ДПС да ви спънат или в крайна сметка искаха да мине този бюджет?

Асен Василев: Според мен, не бих казал ГЕРБ и ДПС. Имаше определени интереси, корпоративни, които въобще не са щастливи от това, че започва изсветляване на икономиката и те си търсят начин през всички партии да минат. „Възраждане” също гласуваха срещу данъчните закони, например. ИТН също гласуваха срещу данъчните закони. Ами представете си, че в момента, в който трябва да плащате заплатите по банков път, дивидентът си върви по банка вече, а не в кеш, на всички тези фирми, които теглят дивидент на каса и след това раздават пари всеки месец на работниците в плик – всички тези фирми сега това няма да могат да го правят. Защото дивидентът ще върви по банка, а касата ще рапортува на всеки 3 месеца и НАП ще може това да го вижда и да затегне контрола.

Водещ: Смятате ли, че успяхте да приемете мерки и данъчни промени, които да изсветлят икономиката?

Асен Василев: Заложили сме 2 милиарда и половина лева повече данъци, отколкото беше заложил служебният кабинет. При същия растеж и съща макрорамка.

Водещ: Като казахме служебен кабинет обаче, цитирам Николай Денков, който изнесе информация за това, че служебният кабинет е задължил страната да плаща на Турската страна 300 милиона лева на година, без дори да купува никакъв природен газ. Наясно ли сте с това?

Асен Василев: „Take or pay“ клауза – да, има такава клауза. Тя не задължава бюджета, задължава Булгаргаз.

Водещ: Това какво означава?

Асен Василев: Това означава, че ако Булгаргаз не внася газ през Турция, ще трябват тези пари да ги плаща и да оскъпи вноса на газ по другите трасета.

Водещ: Как си го обясняват? Като мярка от страна на служебното правителство?

Асен Василев: Мисля, че е редно служебното правителство да обясни какво се е опитало да направи.

Водещ: На Вас става ли ви ясно какво се е опитало да направи?

Асен Василев: Моят прочит е, че когато такива клаузи се сключват, те не трябва да са с „take or pay“. Давам Ви пример, ако искаме да запазим трасе, трябва да можем примерно в началото на годината или всеки месец или всяко тримесечие да кажем, ще ни трябват толкова кораба да акостират в Турция, да стигнат до нас и съответно да си платим за доставките, от които имаме нужда.

Водещ: Тоест смятате ли, че е ощетена държавата с това решение?

Асен Василев: Ако се ползват това трасе да кажем, че не е значително ощетена в зависимост дали е по-скъпо от другите трасета и на каква цена е, но ако това търсене не се ползва, нека да кажем така - махната ние възможността да избираме. А когато ни се махне възможността за избиране, това никога не е добре.

Водещ: Още нещо: заложен ли е капан от служебното правителство, заговорихме за него, по отношение на получаването на пари по Плана за възстановяване. Питам Ви, защото отново Николай Денков, премиерът, каза, че се прави ревизия на кореспонденцията между служебното правителство и Брюксел по отношение на Плана за възстановяване и развитие?

Асен Василев: Това, което заварихме и аз го казах в Комисия по въпросите на Европейския съюз в парламента, но това, което заварихме, че всъщност предоговарянето, което беше прието като решение на парламента, реално не се е случило. Към Брюксел няма нищо договорено с Брюксел ново на базата на решението на парламента. И сега ние трябва в едни много кратки срокове – август и септември, буквално, цялото това предоговаряне да го приключим, плюс, че имаше ненаписани закони. Сега тепърва Законът за енергетиката примерно, който е един от основните закони за второто плащане, излиза на обществено обсъждане, след като...

Водещ: Което означава забавяне евентуално на парите, които би трябвало да постъпят по Плана за възстановяване и развитие?

Асен Василев: Означава, че няма да има отпуски, това означава. Август и септември ще трябва да се работи супер активно, за да можем до края на септември всички тези неща да минат и през парламента и парламентът ще работи до 01:00 вечерта, до 02:00 вечерта, колкото трябва, за да се случат тези неща.

Водещ: Това предвидено ли е в бюджета, защото знам, че там е заложено да има забавяне на евросредствата, които ще постъпят по Плана за възстановяване и развитие, но предвидено ли е и съответно това може ли да обърка сметките Ви?

Асен Василев: Предвидено е, че второ плащане ще се случи до края на годината, за което трябва до края на септември да бъде прието законодателството. Стиснали сме си ръцете с председателя на парламента, че от наша страна има 1, 2 закона, които трябва да влязат в началото на септември, плюс някои от които са вече там, които да се довършат. Междувременно, в изпълнителната власт има още около 20 мерки, които даже не трябваше парламент, за да ги е свършил служебният кабинет, които не са довършени, също се работят много активно.

Водещ: Тоест, да разбирам че ходите по тънък лед?

Асен Василев: Там ходим по тънък лед, но тези средства, които биха дошли от Брюксел, а те не се отразяват на 3 процентния дефицит, тъй като той се гледа на начислена основа, тъй като срещу тях няма да се случили проекти, реално те и да дойдат, няма да се отразят на дефицита.

Водещ: Още нещо: БНБ ревизира прогнозата си за растеж за в икономиката на 1%, а бюджетът е изготвен на база на прогноза близо 2%. Казахте, че има буфери, които ще оберат тази разлика, но смятате ли, че ще се наложи някаква корекция?

Асен Василев: Не мисля. Знаете, че БНБ последните 3 години винаги е много далече от реалния ръст на икономиката. Може би е добре да се прегледа с техния аналитичен отдел откъде точно идват грешките в техните модели. Миналата година си спомняте, че казваха, че ръстът ще бъде 1,5, той беше 3,4.

Водещ: Тоест смятате, че ще успеете да удържите този бюджет, а проблеми със следващия, за следващата година?

Асен Василев: Нека да седнем да го направим и тогава ще видим дали и какви рискове има пред него.

Водещ: Кога смятате да подпишете протокола, който е за политическо сътрудничество с ГЕРБ-СДС? Стана ясно, че трябва да го подписвате тази седмица?

Асен Василев: Това е процес, който се движи в парламента и аз бях изцяло фокусиран върху бюджета, така че там не мога да ви дам информация.

Водещ: Как оценявате политическото си сътрудничество с ГЕРБ?

Асен Василев: Трудно. Изключително трудно. Имаме различни виждания по голяма част от въпросите, но мисля, че има ясно осъзнаване и от двете страни, че ако искаме да влезем в еврозоната, ако искаме да влезем в Шенген, ако искаме да тръгне икономиката напред, макар и трудно, трябва да се работи по някакъв начин.

Водещ: Eдин протокол би ли решил такова сътрудничество?

Асен Василев: Аз не мисля, че парче хартия може да реши каквото и да е.

Водещ: А как оценявате сътрудничеството си с ДПС в същото време?

Асен Василев: Също трудно. Знаете, че ДПС не подкрепиха бюджета на първо четене в бюджетна комисия. След това си промениха мнението и го подкрепиха в зала в последния момент. На второ четене подкрепиха част от законите, но това е донякъде и нормалният процес според мен. Истината е, че има едно много разделено общество, с много разнопосочни интереси и това, което виждаме в парламента е как всяка група си защитава интересите и да, не е скучно, не е предварително написано.

Водещ: Последното, което може да се каже е „скучно”.

Асен Василев: Но от друга страна мисля, че е здравословно. Защото както казах, за първи път започнаха решенията да се вземат реално в парламента с битка, колкото и да е трудно.

Водещ: Бой с брадви.

Асен Василев: Дали е с брадва, дали е с …

Водещ: С подръчни материали.

Асен Василев: С някои други подръчни материали, но това е начинът всъщност да мръдне обществото напред, макар и малко според мен.

Водещ: Вие бяхте предпоследният гост в „На фокус“ в този телевизионен сезон. Благодаря Ви за гостуването. Асен Василев, министър на финансите в правителството на Николай Денков.

Видео

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация